Hongarije is een grotere bedreiging voor de EU dan Brexit – Philippe Nys

De Europese Unie is in de eerste plaats een waardenproject. Of het nu gaat over democratie, onafhankelijke media, gelijkwaardigheid van burgers of de rechtsstaat: het zijn de hoekstenen waarop de Unie gebouwd is. Het zijn de principes die wij wereldwijd uitdragen. De acties van Hongarije en Polen ondermijnen daarom de volledige geloofwaardigheid van Europa in haar kernwaarden. Zowel intern als naar de buitenwereld toe. In dat opzicht is het zelfs bedreigender voor het welslagen van de Unie als democratisch project dan het vertrek van de Britten.

Public Goods, Sustainable Development and the contribution of Business - R. Bardy, A. Rubens, R. Saner & L.

Het uitgangspunt is dat een duurzame wereld moet bekeken worden als een publiek goed. Dit publieke goed wordt op diverse niveaus door diverse actoren geleverd. Zo kunnen individuen door hun gedrag bepaalde aspecten van duurzaamheid verbeteren, denk aan het plaatsen van zonnepanelen of het overschakelen naar elektrische wagens. Andere duurzaamheidsproblemen moeten evenwel op een grotere schaal worden aangepakt en vereisen overheidstussenkomsten die actoren de richting van duurzaamheid uitsturen. Recensie door Frank Naert.

Liberalism at Large. The World According to the Economist – Alexander Zevin

Het is de verdienste dat the Economist blijft nadenken en schrijven over het liberalisme en het aanpast aan de noden van de tijd. Zo pleit the Economist in zijn eigen overzicht van zijn 175-jarig bestaan in 2018 voor een heruitvinding van het liberalisme. Het liberalisme zoals het er nu uit ziet, schopt immers niet langer tegen de schenen van de gevestigde waarden. De liberalen zijn zelf het establishment geworden, diegenen die genieten van de verworvenheden van hetzelfde liberalisme. Recensie door Frank Naert.

Elke mens heeft recht op het vaccin – Sarah Verhofstadt

Vandaag is het Internationale Dag van de Vluchtelingen. Daarom wil even stilstaan bij de problematiek van vluchtelingen en de coronacrisis. Het vaccinatieprogramma tegen COVID 19 loopt op volle toeren. Ons land behoort zelfs tot een van de koplopers in de EU. Wereldwijd zijn al meer dan één miljard mensen ingeënt, en dat aantal neemt nu snel toe. Alles samen is nu 22 procent van de wereldbevolking gevaccineerd met minstens één dosis. Maar vooral arme landen en vluchtelingen blijven in de kou staan.

Chef-kok in IG Auschwitz - Annie Van Paemel en Dirk Verhofstadt

De auteurs van Chef-kok in IG Auschwitz slagen erin hun hoofdpersonages tot leven te wekken zoals in de betere romans. Je hebt echt het gevoel dat je de protagonisten in dit noodlottig maar ook zeer menselijk verhaal hebt leren kennen. Als je zo'n boeken aan het lezen bent, vraag je je plots tijdens andere activiteiten af hoe het nog met die of die zou zijn, tot je je realiseert dat je het over overleden personen hebt die je enkel uit boeken kent.

Een extreemrechts Vlaanderen is niet plezant – Vincent Stuer

Als Vlaams Belang en N-VA in 2024 samen een meerderheid hebben, is het zover. Dat daarover onder Vlaams-nationalisten géén tweedracht meer schijnt te zijn, is erg genoeg. Strategisch is het immers fout gebleken, rechts-populisten te proberen ontmaskeren door hen laten meebesturen. Als het zover komt, is het geen kwestie van verbrandingsstrategie maar een doelbewuste stap naar een extreemrechts Vlaanderen. Terwijl alle morele redenen om níét met het Vlaams Belang samen te gaan, vandaag meer dan ooit gelden.

Woke. A Guide to Social Justice - Titania McGrath

Ook onder mijn studenten zitten sinds enkele jaren gegarandeerd sjw’s van het type Titania. Als boek is het hilarisch om te lezen, maar in de echte wereld, met inbegrip van de collegezaal, wordt het gevaarlijk, want de kans om gecanceld te worden is niet verwaarloosbaar. Woke is een paard van Troje. Onder het mom van prachtige idealen als gelijkheid en sociale rechtvaardigheid wordt dit paard de universiteiten binnengereden. En dan kan de slachting die canceling heet beginnen. Recensie door Floris van den Berg

Vanwaar die verkramping over de laïcité? - Jürgen Slembrouck

De neutraliteit van de overheid viseert alle tekens die de vrijheid van de burger kunnen schaden of die twijfels kunnen doen rijzen over de objectiviteit van de dienstverlening. We bewijzen de man die jarenlang werd misbruikt door een priester geen dienst als hij hulp moet zoeken bij een politieagent die een houten kruis draagt. Wanneer een ambtenaar een tijdelijke slachtvloer sluit, doet hij dat dan omdat de voedselveiligheid niet gewaarborgd wordt of omdat hij een GAIA T-shirt draagt?

Een nieuwe kijk op de overheid - Andreas Tirez

Het idee dat de overheid de oorzaak is van de vele maatschappelijke en economische problemen heeft nog tot lange tijd in deze eeuw doorgewerkt. Het was de achterliggende gedachte van de besparingslogica na de financiële crisis van 2008-2009. ‘Snoeien om te groeien’ was een mooi klinkende slogan, waarbij er dan gesnoeid moest worden in de overheidsuitgaven, zelfs temidden van een economische crisis. Tal van economen zijn deze mantra al jaren te lijf aan het gaan. En dat lijkt nu te werken.

The Case of the Pope _ Geoffrey Robertson

Vlakbij een voormalige katholieke kostschool in Canada ontdekte men deze week een massagraf van 215 kinderen, sommigen nauwelijks drie jaar oud. Ze waren omgekomen door ondervoeding en gebrekkige verzorging bij ziektes. Paus Franciscus verklaarde dat hij het ‘triest’ vond, maar weigerde excuses aan te bieden namens de katholieke kerk. Naar aanleiding hiervan publiceren we een recensie van Dirk Verhofstadt van het boek The Case of the Pope van Geoffrey Robertson uit 2010. Nog steeds relevant.

De genocide van Jan Pieterszoon Coen – Marjolein van Pagee

Van Pagee schreef een bevlogen boek over een wreedaard die namens een roofzuchtige onderneming dood en verderf zaaide ter meerdere eer en glorie van een witte koloniserende natie die tot de dag van vandaag niet bereid en niet in staat is om achterom te kijken en in alle oprechtheid te zien en erkennen dat ze nam wat niet van haar was en de oorspronkelijke eigenaren niet alleen beroofde en knechtte maar ook serieuze pogingen ondernam hen in naam van hun christelijke god voorgoed uit te roeien. Recensie door Enno Nuy

België en zijn koningen. Van macht naar invloed - Mark van den Wijngaert

Bij elk van die zeven vorsten zien we dat er openlijk of meer bedekt kritiek is van de vorst(en) op de besluiteloosheid van de politici; hun gebrek aan wil om het ‘algemeen belang’ na te streven; de dominantie van de politiek partijen met hun strategische en/of kortzichtige tactische spelletjes. Als rode draad door 190 jaar België zien we enerzijds die politieke verdeeldheid – en in sommige periodes zelfs totale versnippering – en anderzijds de zucht naar een sterke leider (lees: de Koning). Recensie door Mark Bienstman

God en allah in het land der atheïsten - Herman Lauwers

Wat met religieuze symbolen? Over de hoofddoekenkwestie is Herman Lauwers duidelijk: politie- en loketambtenaren vertegenwoordigen de overheid in een direct contact met het publiek. Die moeten neutraal zijn zonder uiterlijke kenmerken van religie. Lauwers breekt een lans voor meer begrip voor religie als onderdeel van de samenleving, maar tegelijk is hij pleitbezorger van een scheiding tussen de private en publieke levenssfeer zoals we die vandaag kennen in de seculiere samenleving. Een recensie van Lauwers’ nieuwe boek door Harold Van der Kraan.

Het Voorpost-vonnis: verontrustend maar niet verbazend

Liberales-redactrice Astrid Elbers maakt zich naar aanleiding van de veroordeling van het extreemrechtse Voorpost zorgen over de groeiende conformeringspolitiek van organisaties en zelfs overheden. Die blijkt stilaan ook door te sijpelen naar de rechtspraak wat, wat vanuit liberaal standpunt een zorgwekkende evolutie is. “Zelfs taal is onderhevig aan censuur”, argumenteert Elbers, “nu we volgens sommigen het woord blank niet meer mogen uitspreken en ‘wit’ het enige alternatief zou zijn.”

Johan Norberg over de voordelen van de globalisering - Interview door Dirk Verhofstadt

In 2002 ontmoette ik voor het eerst de Zweedse klassieke liberaal Johan Norberg naar aanleiding van de publicatie van zijn eerste boek Leve de globalisering. Hij was toen zo goed als onbekend in onze contreien. intussen groeide hij uit tot een wereldtopper, een overtuigde vooruitgangsdenker en begenadigd spreker. We waren het op sommige punten oneens, maar op veel meer punten helemaal eens. Interview door Dirk Verhofstadt.

Het belang van een seculiere universiteit en atheïstische wetenschap - Floris van den Berg

De universiteit moet geen diversiteit aan valse of immorele ideeën bieden. De universiteit moet juist kritiek leveren op dergelijke opvattingen. Dat kan pijnlijk zijn. De universiteit moet als instituut seculier zijn. Studenten en medewerkers hebben alle vrijheid om te geloven wat zij willen; maar docenten mogen in de hoedanigheid van docent geen kennisuitspraken doen die gebaseerd zijn op religieuze uitgangspunten, omdat ze haaks staan op de wetenschap.

Hitler en de Belgen - Bert Cornelis

Bert Cornelis beantwoordt op een boeiende en beeldende manier deze complexe vragen zonder dat het boek ooit saai wordt. Hij slaagt erin om een essentiële periode uit de Belgische geschiedenis tot leven te wekken in een periode waarin mensen lijken te vergeten hoe hard onze grootouders voor democratie hebben moeten vechten. Alleen dat al maakt dit boek meer dan het lezen waard. Een recensie door David Van Turnhout

Politieke verantwoordelijkheid is dood, begraven en vergeten - David Van Turnhout

david Van Turnhout wijst op een groeiende politieke onverantwoordelijkheid. “Om het in de termen van minister Dedonder te stellen, zijn er anderen die de situatie van politieke onverantwoordelijkheid hebben gecreëerd. Maar misschien is het aan haar om dat te veranderen. Want als geen enkele minister nog aansprakelijk is, heeft dit systeem geen zin meer en wordt extreemrechts alleen maar groter. Met dank aan een socialistisch minister.”

Wat betekent vrije wil in een religieus keurslijf? - Rudi Collijs

Rudi Collijs filosofeert in deze sterke opinie over de basis voor moraal. Is een moraal op basis van een eeuwigheidsbelofte wel oprecht en de juiste? Moet moraal niet uit de mens zelf komen om duurzaam te zijn. En tot slot: als God de mens heeft geschapen naar zijn evenbeeld, had hij dan niet kunnen weten dat ooit iemand van de verboden vrucht zou proeven. Dat is bijzonder gemeen van Hem.

Geert Mak: Grote Verwachtingen (München, 2020) -Siebo Janssen

Geert Mak lijkt in zijn boek ‘Grote verwachtingen’ pessimistisch over de EU. Het lange en onwaardige gekibbel over de Coronabonds, het steeds weer opduikende vaccinnationalisme en de problemen van de EU om haar lidstaten van voldoende vaccins te voorzien, hebben het beeld van een kwetsbare, slecht gestructureerde EU in de ogen van veel burgers eens te meer bevestigd. Toch zijn er intussen ook heel wat positieve dingen gebeurd die dit pessimistische beeld counteren. Kernlid Siebo Janssen bespreekt ‘Grote Verwachtingen van Geert Mak’.