Columbus die met zijn bronzen gezicht tegen de vlakte gaat, is in dat licht slechts een van harte gegunde maar magere troost.
Tom Kloeck is secretaris van Open VLD Berlaar en reageert op een opiniestuk van 8 auteurs dat onlangs verscheen op Liberales.be. Tom pleit net wel voor 4 deelstaten op basis van het democratiebeginsel. “De overfederalisering leidt tot miskenning van de electorale gelijkheid en de uitholling van de democratische meerderheidsregel”, aldus Kloeck.
“De hardwerkende Vlaamse verhuurder hoeft zich helemaal niet te wapenen tegen een heksenjacht. En de hardwerkende Vlaamse ondernemer hoeft er nog minder voor te vrezen dat hij individueel vervolgd wordt omdat hij niet genoeg allochtone mensen aanwerft. De Vlaamse verhuurder en ondernemer zullen aangesproken worden door hun eigen beroepsverenigingen wanneer uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in hun sector sprake is van (onopzettelijke) discriminatie.”
De wereld van de auteur is hier de wereld van het kapitalisme – eigenlijk moet ik nu al zeggen nepkapitalisme - zoals die er vandaag uitziet. Aan ons lezers dus om deze wereld van de auteur te interpreteren en er de lessen uit te trekken die ons aanbelangen. Dat kunnen we beter dan ooit want vandaag worden de tellers, omwille van de Corona-crisis, opnieuw op nul gezet. Recensie door Rudi Collijs
“Ignatieff heeft altijd het belang gezien van wat hij ‘broederschap onder opponenten' noemt. Dit is de overtuiging dat je niet koppig het denken van anderen en hun kritiek op je eigen overtuigingen moet negeren. Zelffelicitatie en intellectuele arrogantie wijst Ignatieff resoluut af. Niets is schadelijker voor de eigen politieke overtuigingen dan alleen omringd te zijn door geestverwanten. Isaiah Berlin deelde deze overtuiging.”
Paine noemde het absurd dat Willem de Veroveraar – een geweldenaar die in 1066 Engeland binnen was gevallen en zichzelf op de troon had gezet – zich toen een historisch en goddelijk recht had toegekend dat door erfopvolging tot het einde der tijden zou gelden. Wat is er goddelijk aan een Franse bastaard die aan land gaat met een bandietenleger en zichzelf tot koning van Engeland uitroept tegen de wil van de bevolking in? Recensie door Dirk Verhofstadt
Als deze coronacrisis met haar economische gevolgen ons iets leert, is het dat we opnieuw nood hebben aan een generatie politici die het debat durft aangaan. Aan pioniers die de koterij van onze welvaartstaat durven platgooien om een nieuw huis op te trekken, vol grandeur. Eén van de pilaren van dat huis voor mij? Het negatief belastinginkomen (NBI) dat de combinatie van werken én uitkering mogelijk maakt. Wie neemt de handschoen op?
Kernlid Jan-Willem Geerinck pleit in dit opiniestuk voor rede en een eerlijk debat. Antiracisme mag geen religie worden, en om gelijkheid in de samenleving na te streven moeten we elkaar in de eerste plaats zien als mensen. Witte mensen in een wij-zij-discussie opzadelen met een erfzonde brengt volgens Jan-Willem niets bij tot het debat, maar werkt de polarisatie net in de hand.
Aimé Schrauwen schetst de periode waarin we leven en voelt zich verstikt door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Corona, lockdown, huisarrest, racistisch geweld, terreur … het lijkt wel alsof alles rondom ons mis gaat. Maar zullen we ooit begrijpen wat echte angst is zoals hij en zovele anderen? Kunnen we wel begrijpen hoe het is om een andere kleur te hebben en voortdurend achterom te moeten kijken. Aimé Schrauwen kroop voor dit stuk in de pen en schreef vanuit de buik. Een aanrader voor iedereen, maar eigenlijk vooral voor mensen die zich door racisme laten verleiden.
“De racistische haatberichten aan onze collega Zelfa Madhloum maken duidelijk dat ons land nood heeft aan een morele agenda naast een economische relance. Een agenda die mensen hoop en toekomst geeft, gericht op vooruitgang. Als dat er niet komt, zijn wat mij betreft alle partijkopstukken mee schuldig wanneer het ongenoegen verder ontspoort, racisme een aantrekkelijke uitlaatklep wordt en er slachtoffers vallen.”
“Solidariteit verliest haar kracht door de afdwingbaarheid die aan deze term wordt gebonden, maar moet komen vanuit een bepaalde menselijkheid. De angst dat deze zonder overheidsinmenging niet tot uiting kan komen, is irrationeel.”
“Liberalisme als levensbeschouwing en partijpolitiek zullen zich altijd wat op gespannen voet met elkaar bevinden. Orde scheppen en regeren altijd wat in conflict met vrijheid en individualisme. Liberalisme is dan ook geen politieke theorie over hoe aan de macht te komen en hoe die macht te behouden. Het heeft ook geen territoriale verzuchtingen, en het wil ook aan niemand precies voorschrijven hoe ze hun leven moet leiden.”
“Mensen moeten kunnen vertrouwen in de waarheid. Zonder waarheid kan van gerechtigheid noch van rechtvaardigheid sprake zijn. Als alles relatief is, dan is kannibalisme slechts een kwestie van smaak. Een wereld zonder waarheid, is een wereld zonder vertrouwen, een wereld waarin men aan willekeur is overgeleverd. De waarheid heeft haar rechten en als het Westen een baken wil zijn voor de rest van de wereld, zal men meer vertrouwen moeten hebben in haar basiswaarden.”
Al jarenlang vragen velen zich af waarom we niet net als in andere hoogontwikkelde landen, alternatieven ontwikkelen voor de steeds groter wordende verkeersinfarcten op de weg en in de lucht. Europa is een continent met ongekende mogelijkheden dus waarom geen internationaal netwerk van sneltreinen ontwikkelen nu er zoveel mensen dreigen hun job te verliezen?
Binet schreef een fascinerende en prachtige roman. Zijn ingrijpen in de geschiedenis bestaat erin dat hij niet de Spanjaarden Midden-Amerika laat koloniseren en onderwerpen maar dat hij de Inca’s en later de Azteken grote delen van het Avondland laat bezetten en overheersen. Recensie door Enno Nuy