Haal Leopold II van zijn sokkel - Jelmen Haaze
De moord op George Floyd door een Amerikaanse politieman zette heel wat in beweging. Politici en burgers spreken zich uit op diverse mediakanalen en onderlijnen dat Black Lives Matter. Racisme is echter geen Amerikaans probleem. Het is een wereldwijd probleem dat ook bij ons aanwezig is. De grootste moordenaar uit België’s koloniale verleden van zijn sokkel halen zou een belangrijk signaal zijn dat onze liberale democratie er is voor al onze mensen.
België’s koloniale verleden en de wandaden van Leopold II zijn gekend. Onze overheid zendt echter een dubbelzinnig signaal uit als leerlingen de les geschiedenis buitenwandelen en op vijftig meter van de schoolpoort een borstbeeld van de tweede koning van ons land zien staan.[1] Hoe moet een jongere begrijpen dat de wandaden van de vorst aan de kaak gesteld worden in de geschiedenisboeken maar dat diezelfde overheid hem, eens buiten de schoolpoort, op een piëdestal plaatst? Eindigt de goedbedoelde les eens men de schoolpoort achter zich toetrekt en daar een standbeeld ziet voor iemand die verantwoordelijk was voor miljoenen Afrikaanse doden?
Aan deze dubbele boodschap word je later nog eens herinnert als je onderweg naar het werk stilstaat in de Leopold II tunnel. Brussel heeft de Leopold II tunnel nu een nieuwe naam gegeven. “Maar”, werd eraan toegevoegd, “het controversiële verleden van Leopold II was niet de hoofdreden.”[2] Een gemiste kans.
Hoe dit moet voelen voor iemand met een zwarte huidskleur zal ik nooit weten. Ook niet hoe het moet voelen om voor de spiegel te staan en te denken hoe anders je leven eruit zou gezien hebben had je een witte huid gehad. Uiteraard is het ook lastig voor mensen met een witte huid. Het is echter niet nodig om het nog lastiger te maken omdat iemand een donkere huid heeft. Voor wie een voobeeld nodig heeft: kijk maar naar de bagger die Zelfa Madhloum over zich heen gekregen heeft als ze aangesteld werd als woordvoerder van Egbert Lachaert. [3]
We moeten gevoeliger worden voor deze realiteit. Gelukkig zien we ook bij ons vele mensen die dit al begrepen hebben. Vele mensen die zich uitspreken tegen racisme met de hashtag #BlackLivesMatter. Uiteraard doen alle levens ertoe maar specifiek wijzen op onevenwicht in de maatschappij is nodig. Black Lives Matter. Een slogan die resoneert doorheen onze straten en aan de kaak stelt dat we nog steeds geen maatschappij hebben waarin All Lives Matter. Een cruciale stap naar een maatschappij waarin All Lives Matter is de misdadigers uit ons koloniale verleden van hun piëdestal te halen.
De beelden horen thuis in geschiedenisboeken en in musea, met daarbij de nodige duiding. De beelden die geen artistieke meerwaarde bieden mogen hersmolten worden of als bouwmateriaal herbestemd worden. Dan leveren ze tenminste nog constructieve bijdrage aan onze maatschappij van morgen.
Jelmen Haaze
Kernlid Liberales
[1] https://www.hln.be/in-de-buurt/halle/na-de-moord-op-george-floyd-wil-hanne-19-leopold-ii-weg-uit-straatbeeld-vijftig-meter-van-de-schoolpoort-staat-standbeeld-van-een-massamoordenaar~a50aa5e4/
[2] https://www.hln.be/in-de-buurt/brussel/leopold-ii-tunnel-krijgt-vrouwennaam-het-is-een-symbolische-plaats~a24140e5/
[3] https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200531_04976876