All in Opinie

Achterblijvende kinderen en ongelijke kansen

Roland Dauwe is specialist in kinderarmoede en jeugdbescherming. Hij pleit voor de oprichting van een fonds dat kinderen in armoede ondersteunt tijdens hun schoolcarrière. De structuur om dit op te volgen bestaat al: het CLB. Zij staan elke dag dicht bij de jongeren en kunnen hun noden het beste inschatten.

Corona in Zweden, hoe zit dat nu?

Brecht De Coene is moraalwetenschapper en bestuurslid van SKEPP. In dit opiniestuk doorbreekt hij enkele mythes over de Zweedse aanpak van de coronacrisis en zit de puntjes op de i. Hij legt uit waarom de Zweedse aanpak (deels) werkt in Zweden en de Belgische aanpak in België, maar waarschijnlijk niet omgekeerd. Tegelijk maakt hij zich ook zorgen over het effect van een mogelijk tweede golf.

Vier deelstaten? Dat is democratie!

Tom Kloeck is secretaris van Open VLD Berlaar en reageert op een opiniestuk van 8 auteurs dat onlangs verscheen op Liberales.be. Tom pleit net wel voor 4 deelstaten op basis van het democratiebeginsel. “De overfederalisering leidt tot miskenning van de electorale gelijkheid en de uitholling van de democratische meerderheidsregel”, aldus Kloeck.

Wat betekenen die ‘praktijktesten’ nu concreet?

“De hardwerkende Vlaamse verhuurder hoeft zich helemaal niet te wapenen tegen een heksenjacht. En de hardwerkende Vlaamse ondernemer hoeft er nog minder voor te vrezen dat hij individueel vervolgd wordt omdat hij niet genoeg allochtone mensen aanwerft. De Vlaamse verhuurder en ondernemer zullen aangesproken worden door hun eigen beroepsverenigingen wanneer uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in hun sector sprake is van (onopzettelijke) discriminatie.”

Weg met vier gewesten

In dit uitdagende opiniestuk pleiten de acht auteurs voor meer uitvoerende bevoegdheden voor steden en gemeenten, arrondissementen en provincies. Ze vrezen ervoor dat een staatsstructuur met vier gewesten, zonder gemeenschappen, geen stabiliteit zal brengen in het federale België.

Maak van de welvaartsstaat opnieuw een vangnet én een trampoline

Als deze coronacrisis met haar economische gevolgen ons iets leert, is het dat we opnieuw nood hebben aan een generatie politici die het debat durft aangaan. Aan pioniers die de koterij van onze welvaartstaat durven platgooien om een nieuw huis op te trekken, vol grandeur. Eén van de pilaren van dat huis voor mij? Het negatief belastinginkomen (NBI) dat de combinatie van werken én uitkering mogelijk maakt. Wie neemt de handschoen op?

Knielen voor George Floyd

Kernlid Jan-Willem Geerinck pleit in dit opiniestuk voor rede en een eerlijk debat. Antiracisme mag geen religie worden, en om gelijkheid in de samenleving na te streven moeten we elkaar in de eerste plaats zien als mensen. Witte mensen in een wij-zij-discussie opzadelen met een erfzonde brengt volgens Jan-Willem niets bij tot het debat, maar werkt de polarisatie net in de hand.

Nog een kleine inspanning … als u westerling wil zijn

“Mensen moeten kunnen vertrouwen in de waarheid. Zonder waarheid kan van gerechtigheid noch van rechtvaardigheid sprake zijn. Als alles relatief is, dan is kannibalisme slechts een kwestie van smaak. Een wereld zonder waarheid, is een wereld zonder vertrouwen, een wereld waarin men aan willekeur is overgeleverd. De waarheid heeft haar rechten en als het Westen een baken wil zijn voor de rest van de wereld, zal men meer vertrouwen moeten hebben in haar basiswaarden.”

Een Europese Shinkansen - Sara De Mulder

Al jarenlang vragen velen zich af waarom we niet net als in andere hoogontwikkelde landen, alternatieven ontwikkelen voor de steeds groter wordende verkeersinfarcten op de weg en in de lucht. Europa is een continent met ongekende mogelijkheden dus waarom geen internationaal netwerk van sneltreinen ontwikkelen nu er zoveel mensen dreigen hun job te verliezen?