All in Opinie

Wanneer solidariteit totalitair wordt

De invoering van een solidariteitstaks op niet-vaccinatie is een totalitaire maatregel. Liberales-voorsitter David Van Turnhout verzet zich fel tegen een voorstel van filosoof Patrick Loobuyck. Wie niet kan bewijzen dat hij voldoende vezels eet zou dan kunnen getaxeerd kunnen worden, wie geen kastickets kan voorleggen met voldoende afrekeningen van fruit en groenten, zal van de fiscus een aanslag krijgen … Of erger: wie sociale dienst weigert, zoals zwerfvuil rapen, zou een belasting moeten betalen omdat de samenleving het in zijn of haar plaats moeten doen.

“Nightmare is (almost) over!”

Dirk Verhofstadt is opgelucht bij het nakende vertrek van Amerikaans president Trump en voorspelt ook in Europa een kentering in de extreemrechtse golf die ons de laatste jaren leek te overspoelen. Extremisme is meestal maar van korte duur. Vandaag is het de democratie die zegeviert.

Code rood voor de coronabarometer

William Mostmans heeft begrip voor de coronamaatrgelen van de regering, maar stelt tegelijk ook dat nood geen wat kan blijven breken. Hij wijst erop dat de systematische aantasting van onze grondrechten niet vol te houden is en zeker niet de regel mag worden. Hij pleit voor een doelgerichter beleid met duidelijk afgebakende parameters.

Coronabeleid op mensenmaat

Lara De Winter keek vorige week naar de afspraak en hoewel ze het niet noodzakelijk over de hele lijn eens is met de bevindingen van professor Annemans, prijst ze zijn poging om een haalbaar beleid uit te stippelen met voldoende aandacht voor het mentale aspect van de maatregelen. Nu de cijfers weer stijgen hoopt ze op een kleinere kloof tussen beleidsmakers en burgers.

Black lives matter - Marc Bienstman

Maar dat zijn natuurlijk maatregelen die ons ( een beetje ) geld zullen kosten of (een beetje) pijn zullen doen. Maar dat is precies de ware inhoud van het begrip solidariteit. Dan pas zullen we zien in hoeverre die huidige ( selectieve) verontwaardiging rond thema’s als racisme, discriminatie , kolonialisme oprecht zijn . Waar was het ook weer waar ze zongen : “géén woorden, maar daden…”.

Slavernij zit in ons DNA - Enno Nuy

De slavernij mag dan officieel afgeschaft zijn maar dat neemt niet weg dat momenteel zo’n veertig miljoen mensen, waarvan 25 procent kind, werkzaam zijn als slaaf. Mensenhandelaren verdienen daar jaarlijks een slordige 130 miljard aan.

Passionele moord -Sara De Mulder

Het lijkt wreed een mensenoffer in ruil voor betere wetgeving, gruwelijk voor de kinderen die hun moeder moeten missen, onverteerbaar voor de ouders die hun dochter verliezen, tragisch voor de stad Aalst die een icoon ten grave draagt.

Zwicht Europa voor een ultraconservatieve religieuze lobby?

Verschillende ultrakatholieke en ultraconservatieve organisaties oefenden druk uit op de Europese Commssie voor de aanstelling van een nieuwe gezant voor religieuze vrijheid. Bovendien leek de vorige gezant er met diezelfde organisaties te nauwe banden op na te houden vanuit een eigen religieuze overtuiging. Deze inmenging is een bedreiging voor de mensenrechten in de EU, gezien de intolerante standpunten van deze organisaties ten opzichte van bijvoorbeeld de LGBTI-gemeenschap. Alain Vannieuwenburg ging op onderzoek en kwam tot onthullende vaststellingen.

Pleidooi voor een eerlijk debat over abortus

Wanneer we op sociale beelden zien van een levenloze foetus is het normaal dat we daardoor gechoqueerd zijn. Zulke beelden laten niemand ongevoelig. Helaas worden ze respectloos misbruikt door de felle tegenstanders van abortus, die blijkbaar niets te grof vinden om hun punt te maken en in te spelen op menselijke emoties. “Laat ons dit debat voeren op basis van tolerantie en respect.” Een opiniestuk van Gwendolyn Rutten.

Waarom globalisering ons sterker wapent tegen pandemieën

Thomas Rotthier en Jan Deschoolmeester hekelen het lokalisme waarmee sommigen menen de wereld te kunnen redden. Onze kernleden zijn ervan overtuigd dat net internationale samenwerking ertoe heeft geleid dat het coronavirus niet de proporties aanneemt van de Spaanse griep en dat we hongersnood of armoede alleen maar kunnen oplossen door verder te kijken dan de eigen grenzen. Daarom zijn ontwikkelingslanden ook zélf grote voorstanders van globalisering.