All in Boeken

Allah & Eva - Betsy Udink

We hebben het nog nooit zo goed gehad. Dat klopt voor de meeste mensen in het Westen en zelfs gemiddeld voor de rest van de wereld. Maar ondanks de toegenomen welvaart, educatie en gezondheid over de planeet, blijven miljoenen mensen in armoede en onvrijheid leven. Miljoenen mensen die niet zelf beschikken over hun leven maar afhangen van de goodwill van anderen. In hoofdzaak vrouwen die ingevolge religieuze en culturele tradities onderdrukt worden en een onmenselijk leven leiden. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De witte Roos - Inge Scholl

De meest gekende verzetsdaad tegen Hitler was die van Von Stauffenberg die in juli 1944 een mislukte aanslag pleegde op de Führer. Een moedige daad van verzet, maar veeleer ingegeven door de overtuiging dat de oorlog verloren was dan door ethische motieven. Minder bekend, maar veel oprechter, was het verzet van een groepje studenten dat zich al in 1942, onder de benaming Die weisse Rose, afkeerde van het nazistische beleid. Hans en Sophie Scholl werden opgepakt en vermoord. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Als sluiers vallen - Nadia Dala

In haar boek Als sluiers vallen gaat de Vlaamse journaliste Nadia Dala op zoek naar de beweegredenen van moslimvrouwen om de hoofddoek al dan niet te dragen. Het brengt haar bij overtuigde, zelfs fundamentalistische moslima’s die de koran als hun hoogste goed beschouwen en bij jonge moslimvrouwen die zich net als Vlaamse feministen in weerwil van hun religieuze of familiale banden vrij voelen en zelfstandig handelen. Het levert een reeks interessante en verrassende portretten op. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Nietzsche contra Wagner - Friedrich Nietzsche

Omwille van hun vermeende gemeenschappelijke band met het nazisme, is het boek Nietzsche contra Wagner van uitzonderlijk belang. Hierin neemt de filosoof definitief afstand van zijn vroegere vriend en inspirator. In een tekst van nauwelijks 25 bladzijden, vooraf gegaan door een inleiding en aangevuld met enkele naschriften, verbrijzelt Nietzsche volkomen en onverbiddellijk het onderwerp van zijn vroegere adoratie. De aanbidders van Wagner zullen dit boek met afgrijzen lezen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Geschiedenis van de Verenigde Staten - Frans Verhagen

Verhagen voert de grote maatschappelijke tegenstellingen in Amerika terug op de founding fathers Jefferson en Hamilton. Thomas Jefferson, de derde president en hoofdopsteller van de grondwet, wilde de macht delegeren naar de staten, hoe democratischer hoe beter want hij was bang voor tirannie. Hij wilde ook een kleine overheid, grote persoonlijke vrijheid voor de burgers en een politiek systeem van zelfstandig denkende individuen. Bovendien zag hij Amerika als een uitgesproken landbouwnatie. Recensie door Leo De Haes.

Strangers in our Midst - David Miller

Migratie vormt het meest controversiële probleem van deze tijd. Het leidt tot heftige debatten, en sterke polarisatie in de politiek en samenleving. Veel politici zien zich genoodzaakt om als reactie om het opkomende populisme, wat mee veroorzaakt wordt door het afwijzen van migratie door een aanzienlijk deel van de Europeanen, migratie te beperken. Daar komt dan weer kritiek op, en dan vooral op het (on)ethische gehalte van deze migratiebeperkingen, met name vanuit progressieve en kosmopolitische hoek. Recensie door Gert Jan Geling.

Psychogenocide - Erik Thys

In oktober 1939 ondertekende Adolf Hitler een machtiging voor ‘de planmatige, industriële uitroeiing van psychiatrische patiënten en personen met een beperking’. De operatie kreeg de naam Aktion T4. T4 stond voor Tiergartenstrasse 4, het gebouw in Berlijn van waaruit de actie werd gedirigeerd. Tegen het einde van de oorlog zouden tussen 130.000 en 230.000 slachtoffers worden vergast, met een dodelijke injectie ingespoten of aan hun lot overgelaten. Kunnen we lering trekken uit deze gebeurtenis? Recensie door Joseph Pearce.

Eichmann in Jeruzalem - Hannah Arendt

In 1961 stond Adolf Eichmann terecht voor een rechtbank in Jeruzalem. De voormalige oorlogsmisdadiger leefde na de oorlog ondergedoken en wist met de steun van de kerk te ontsnappen naar Argentinië waar tal van nazi-kopstukken vanaf 1945 een veilig onderkomen vonden. In 1960 werd hij door de Israëlische geheime dienst opgespoord, gekidnapt en naar Israël gesmokkeld om er terecht te staan. Het proces groeide uit tot een wereldgebeuren waarin de uitroeiing van het joodse volk centraal stond. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Publieke vijanden - Michel Houellebecq & Bernard Henri Lévy

De confrontatie tussen de twee schrijvers geeft een goed beeld van de maatschappelijke thema’s die in Frankrijk aan de orde zijn en hoe ze op verschillende manieren bekeken worden. Op de ietwat naïef voluntaristische, geëngageerde en theatrale manier van Bernard-Henri Lévy die in zijn strijd voor de grote idealen geen grote woorden schuwt, of op de bijtende, sarcastische ongemanierdheid van Michel Houellebecq die lak heeft aan idealen en zijn mond niet spoelt alvorens iets te zeggen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Meester Mitraillette - Jan Vantoortelboom

Meester Mitraillette begint overrompelend met de executie van een Vlaamse soldaat die, tijdens de Grote Oorlog, omwille van landsverraad geëxecuteerd wordt. Maar juist voor de executie blikt de soldaat terug op zijn jeugd en zijn jonge jaren als onderwijzer in Elverdinge, een oer-katholiek dorp in West Vlaanderen vlakbij Ieper. Hij zal er les geven in het zesde leerjaar van de katholieke jongensschool. Maar bijzonder is dat hij zelf niet gelovig is, hij was niet eens gedoopt en ging niet naar de kerk. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Mijn gedacht - Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen ontpopte zich tot een van de meest scherpe opiniemakers in ons land. In krantencolumns en televisieprogramma’s levert hij gefundeerde kritiek op de oude politieke cultuur, de schuldige medeplichtigheid van links over de negatieve impact van de islam, de kortzichtigheid op het vlak van mobiliteit, de mismeestering van ons leefmilieu, het gebrek aan ‘decency’ van burgemeesters en het ingewikkeld communautair kluwen dat zijn toppunt vindt in de Brusselse politiek. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De nieuwe politiek van Europa - Luuk Van Middelaar

In De nieuwe politiek van Europa schetst historicus Luuk van Middelaar haarscherp hoe de regelfabriek Europa onder invloed van de recente crises – de euro, de migratie, het failliete Griekenland, de Brexit, de oorlog in Oekraïne, de verkiezing van Donald Trump… – noodgedwongen veranderd is in wat de auteur ‘gebeurtenissenpolitiek’ noemt. Deze nieuwe, veel actievere aanpak verschilt wezenlijk van de dagjespolitiek van de bureaucratische regelgeving in Brussel. Recensie door Leo De Haes.

De plunderaars - Anders Rydell

De plunderaars biedt meer dan een algemeen overzicht van de werkmethoden van de nazi’s om honderdduizenden kunstwerken uit musea en (vooral Joodse) privécollecties naar Duitsland te verslepen. Zo legt Rydell een verband tussen de hebzucht van de rovers en hun ideologische motieven. Om die theorie te onderbouwen keert de auteur terug naar de Duitse romantiek van het begin van de 19de eeuw met filosofen als Johann Gottlieb Fichte. Recensie door Joseph Pearce.

De verbannen taal - Imre Kertész

Auschwitz en de Goelag hebben aangetoond dat de universele God ons verlaten heeft. De mens is in ethische zin vandaag meer dan ooit op zichzelf aangewezen, aldus Imre Kertész. Het is nu aan de mens om vanuit de rede onschendbare wetten in stenen tafelen te beitelen. Hij stelt daarvoor zijn hoop op het Europese ideaal met als voortdurend ijkpunt de Holocaust. Kertész is desondanks mild voor het recente verleden. Na de val van het Derde Rijk was Europa in staat zich opnieuw op te richten. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Morele helderheid - Susan Neiman

Neiman wil met haar boek ‘de morele concepten die links niet meer hardop uitspreekt’ proberen terug te winnen en aantonen dat rechts ons in een moreel moeras heeft doen belanden. Eigenlijk zou ze liever het woord progressief gebruiken in plaats van links, maar terecht wijst ze erop dat al te veel mensen ‘zich met deze benaming tooien maar de idee van de vooruitgang ondergraven’. Ze verdedigt voluit de kantiaanse visie waarmee ze zich positioneert tegen elke vorm van particularisme en nationalisme. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De vrolijke wijsheid - Alexander Roose

Ik wil het boek aanbevelen om drie redenen. Vooreerst omwille van de volledigheid en accuraatheid in het beschrijven van Montaigne, vervolgens omwille van het tijdsbeeld van een belangrijke sectie van de 16de eeuw en tenslotte, maar dat is eerder de verdienste van Montaigne zelf, omwille van de levenswijsheid dat erin wordt ten toon gespreid. Aan die drie redenen kan nog toegevoegd worden dat het werk ondanks zijn wetenschappelijke degelijkheid voor iedereen vlot leesbaar blijft. Recensie door Hendrik Vanmassenhove.

Vrijheid. Liberalisme in tijden van cholera - Karel De Gucht

Karel De Gucht benadrukt de liberale basisprincipes zoals het respect voor de vrijheid van de andere en de combinatie van verantwoordelijke vrijheid met sociale bescherming. Dit is en blijft de kern van het liberalisme. Vrijheid staat centraal, maar kan nooit absoluut zijn en sinds de financiële crisis weten we ook waarom. Naast vrijheid plaatst Karel De Gucht terecht een ander element: dat van de rechtvaardigheid (fairness), iets wat binnen het liberalisme te weinig aandacht krijgt. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Een nieuwe wereld - Erik De Bom (red.)

Een nieuwe wereld onder redactie van Erik Bom is bijzonder interessant omdat het ons inzicht heeft op de veranderende tijdsgeest op een ogenblik dat godsdiensten nog steeds een prominente rol speelden in het maatschappelijk leven. Samen met Italië vormden de Nederlanden in de 16de eeuw een broedplaats voor vernieuwende ideeën die later een grote invloed zouden hebben op de Verlichting en de moderniteit. Het biedt portretten van moedige mensen zoals Erasmus, Grotius en Spinoza. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Judas - Amos Oz

Iedere literatuurliefhebber is het er over eens dat Amos Oz al decennialang een schrijver van absolute wereldklasse is. Verdient hij de Nobelprijs voor de Literatuur? Ongetwijfeld. Er doen echter geruchten de ronde dat er enkele antisemieten in het Nobelprijscomité zouden zetelen, en dat hij bijgevolg geen kans op de literaire hoofdprijs maakt. Roddels of realiteit? Maar zou het slechts een troostprijs voor de Israëlische auteur zijn als hij de lezers met weergaloze romans zoals Judas paradijselijk gelukkig blijft maken? Recensie door Joseph Pearce.

Via Roma - Willemijn van Dijk

Achter de straatnamen van Rome gaat een eeuwenoude geschiedenis schuil. Heel wat straten en pleinen zijn vernoemd naar bekende personen of gebeurtenissen uit de lange geschiedenis van de eeuwige stad. Die geschiedenis laat men traditioneel beginnen op 21 april 753 v.C. Uiteraard werd Rome niet op die dag en ook niet in dat jaar gesticht: de stad ontstond geleidelijk en wellicht al een paar eeuwen eerder. De schrijfster van dit boek neemt ons mee op wandelingen door de stad. Recensie door Jef Abbeel.