Het Verraad der Voorstelling - Brecht Decoene en Peter Zegers

Wat als alle mainstreammedia hetzelfde schrijven? Is er dan sprake van een complot of van een belangrijke boodschap die zo wijd mogelijk moet verspreid worden? Kunnen er zo levens worden gered of wordt alleen big pharma er rijker van? In dit drieluik nemen Brecht Decoene en Peter Zegers enkele complottheorieën onder de loep die worden opgevoerd in de film ‘Ceci n’est pas un complot’ van Bernard Crutzen. De film deed veel stof opwaaien in Franstalig België, maar lijkt niet altijd even kritisch. Nochtans iets wat de filmmaker vaak anderen verwijt. Vandaag publiceren we deel 1. In het weekend volgt deel 2.

Pleidooi voor een betere natie - Jill Lepore

Zij bepleit een nieuw Amerika en een nieuw amerikanisme dat zich richt op vrijheid en gelijkheid, tolerantie en onderzoek, gerechtigheid en billijkheid en dat zich moet inzetten voor nationale welvaart, die onscheidbaar is van een onwrikbare zorg voor een duurzaam milieu wereldwijd. En dat betekent dat Amerika haar geschiedenis eerlijk en onbevangen onder ogen moet zien. Recensie door Enno Nuy

Twee boeken over goed en kwaad

Als ik vandaag over moraal en ethiek nadenk, schiet mij onwillekeurig de gedachte te binnen dat de 21ste eeuw worstelt met de monsters van de 20ste en dat we eigenlijk niet precies meer weten wie de monsters zijn en wat de geest.

J.-W. Geerinck las twee boeken over goed en kwaad en wat het betekent om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.

De wereld van gisteren - Stefan Zweig

Zoveel is duidelijk: Zweig was waarachtig een echte Europeaan! Met politiek heeft hij zich nooit ingelaten, hij was een onvermoeibaar strijder voor een verenigd Europa, zeker of tenminste op cultureel en intellectueel niveau. Het is er nooit van gekomen. Waarom hij uiteindelijk besloot uit het leven te stappen is nooit helemaal opgehelderd. Recensie door Enno Nuy

Moraal toen, nu en straks - Enno Nuy

De (ultra)rechtse en per definitie orthodox gelovige Amerikaan moet niets hebben van een federale overheid die hem vertelt waar hij zich als burger van de samenleving aan te houden heeft. Deze Amerikaan heeft voldoende aan een tot de verbeelding sprekend leger en het Second Amendment. Voor de rest dient te overheid uit te blinken in afwezigheid.

België koploper op het vlak van tolerantie - Alain Vannieuwenburg

De voorbije weken werden drie interessante rapporten bekendgemaakt nl. een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek “Religie in Nederland “(CBS, 18 december 2020), het (derde) rapport “De Katholieke Kerk in België 2020” (Bisschoppenconferentie van België, 18 november 2020) en het “Freedom of Thought Report” (Humanists International, 10 december 2020). Focussen beide eerstgenoemde rapporten op één land, dan gaat het derde rapport nader in op de situatie van humanisten, atheïsten en anders-gelovigen in de wereld.

Gustave de Molinari - Dries Van Thielen

Gustave de Molinari (1819 - 1912) is een Belgische journalist, ondernemer en econoom die we momenteel onthouden als de eerste econoom die erin slaagde een idee te ontwikkelen om de overheid volledig overbodig te maken. Een korte introductie door Dries van Thielen

Liberales boek van het jaar 2020: Overheid plus Markt. Het beste van beide werelden

Met zijn boek ‘Overheid plus markt. Het beste van twee werelden’ raakt de auteur een bij uitstek liberaal thema aan. Hoeveel overheid laten we toe en wat als we de markt te vrij laten? Het is een eeuwenoude discussie tussen klassieke en sociale liberalen. Het is een aanrader voor wie begaan is met een goed functionerende overheid, een krachtige economie en een efficiënt sociaal zekerheidssysteem. Maar in het bijzonder ook voor wie begaan is met de liberale ideologie. Daarom verkozen we het tot Liberales-boek van het jaar.

De Founding Fathers draaien zich om in hun graf

Kernlid Frederic Heylen is scherp voor de zittende Amerikaanse president na de bestorming van het Capitool. “6 januari 2020 zal de geschiedenis ingaan als een nieuw triest dieptepunt in de geschiedenis van de Amerikaanse democratische rechtsstaat. De dag waarop een democratisch verkozen gevaarlijke narcist zijn onwetende kiezers opriep om de rechtmatige democratische verkiezingsuitslag met geweld aan te vechten in de ijdele hoop alsnog aan de macht te kunnen blijven, met meerdere doden tot gevolg. Of zoals president Franklin D. Roosevelt zei: “A date which will live in infamy”. Een dag vooral waarop de Founding Fathers zich collectief hebben omgedraaid in hun graf.”

Leopold II. Het hele verhaal – Johan Opdebeeck

Dirk Verhofstadt is niet voor de verwijdering van Leopold II- beelden in het straatbeeld. “Dit boek van Johan Op De Beeck is een verrijking voor onze historische kennis en moeten we meenemen in de discussies die recent opdoken rond het al dan niet behoud van de standbeelden van Leopold II in het publieke domein. Laat ons bij elk beeld een bordje hangen met de vermelding ‘massamoordenaar’. Dat zou al heel wat kunnen oplossen”.

Wanneer solidariteit totalitair wordt

De invoering van een solidariteitstaks op niet-vaccinatie is een totalitaire maatregel. Liberales-voorsitter David Van Turnhout verzet zich fel tegen een voorstel van filosoof Patrick Loobuyck. Wie niet kan bewijzen dat hij voldoende vezels eet zou dan kunnen getaxeerd kunnen worden, wie geen kastickets kan voorleggen met voldoende afrekeningen van fruit en groenten, zal van de fiscus een aanslag krijgen … Of erger: wie sociale dienst weigert, zoals zwerfvuil rapen, zou een belasting moeten betalen omdat de samenleving het in zijn of haar plaats moeten doen.

De scholen moeten dicht.

Kernlid Dirk Verhofstadt pleit ervoor om onmiddellijk de scholen te sluiten omdat de stijging van het aantal coronabesmettingen bij kinderen snel toeneemt. “Ministers Weyts moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de scholen tot in januari sluiten om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Alleen zo kunnen we een volgende golf vermijden.”

Doet de overheid (enkel) wat ze moet doen?

Een efficiënte overheid die haar verantwoordelijkheid opneemt, focust zich op haar kerntaken en stelt zich bij elke uitgave de vraag: is deze taak aan de overheid, of zijn hier betere oplossingen voorhanden? Is het wel noodzakelijk dat de overheid bepaalt waar deze euro aan gespendeerd wordt, of kan de burger het zelf? Janna Bauters pleit voor een doordacht relancebeleid na de coronacrisis.

Wolfstijd - Harald Jähner

Harald Jähner schreef een buitengewoon interessant boek over een periode die tot nog toe nauwelijks was beschreven. Goed geschreven ook, deze openhartige en onthullende blik op een volk dat in een immens inferno verslagen werd, nadat het door de zelf verkozen leiders in een zieke en perverse wereld van grootheidswaan en eigendunk, van machtshonger en superioriteitswaan, van een ongekende geweldsorgie en niet eerder zo publiekelijk en massaal beleden antisemitisme was geleid. Recensie door Enno Nuy