All in Opinie

Ben ik wel ‘woke’ genoeg? – Martin Harlaar

Of ik wel ‘woke’ genoeg ben, vroeg ik mij ook af toen ik in de krant van 22 april 2021 las dat de American Humanist Association (AHA) Richard Dawkins zijn eretitel ‘Humanist van het Jaar 1996’ had ontnomen. Ik las dat Dawkins uitspraken zou hebben gedaan die gemarginaliseerde groepen vernederen. Als linkshumanist stuit het mij vanzelfsprekend tegen de borst als gemarginaliseerde groepen vernederd worden. Ik had dat niet achter Dawkins gezocht.

Klassieke groene denkers zien ‘ontgroeien’ als remedie tegen de klimaatverandering. Volgens Thomas Rotthier kan moderne technologie onze ecologische voetafdruk veel sneller doen krimpen. Digitale technologie, microbiële landbouw en schone energie zullen onze voetafdruk op de aarde veel lichter maken. De verspreiding van die technologieën vormt de snelste weg naar een leefbare en welvarende planeet.

Europa moet strijden tegen internetmisbruik - Ivan Vandermeersch

Voor de wereldvrede is het essentieel dat ieders toegang tot informatie gevrijwaard blijft, dankzij een vrij en open internet overal ter wereld, zo leerde ons een donkere bladzijde uit de wereldgeschiedenis.. Anticiperen op internetmisbruik is niet langer aan de orde. De problemen tekenen zich namelijk nu al af: innovatie wordt belemmerd, volkeren raken verdeeld. Overal ter wereld moeten de alarmbellen afgaan. Want een wereldwijd probleem vraagt om een wereldwijde oplossing.

N-VA dreigt bewust en ondubbelzinnig bij extreemrechts uit te komen – Vincent Stuer

N-VA zit gewrongen. Ze mag dan al uit ongemak in een radicaal rechtse fractie terechtgekomen zijn. Nu dreigt ze bewust en ondubbelzinnig bij extreemrechts uit te komen. Een reactie heeft de partij bij mijn weten nog niet gegeven. Dit is nochtans een debat waard: de leidinggevende partij van Vlaanderen die de toenemende autocratie in Centraal- en Oost-Europa politieke dekking geeft, is een politiek feit van de eerste orde.

Liever niet opnieuw - Aimé Schrauwen

De laatste maanden neemt het aantal protesten en conflicten rond de coronaregels stevig toe. Vanuit de overheid vraagt men ons opnieuw dat wij ons gehoorzaam moeten gedragen en ons schikken naar de maatregelen. Ik zou er toch even op willen wijzen dat niet de ongehoorzaamheid het probleem is, maar nét die brave gehoorzaamheid die ons hier zo kenmerkt.

Liberale overwinning, illiberale gevolgen? - Gert Jan Geling

Kernlid Gert Jan Geling heeft een klare kijk op politiek Nederland. Hij is blij met de overwinning van de liberalen in Nederland, maar haalt tegelijk vijf punten aan waar we waakzaam voor moeten zijn. Links staat met 20 % vrij zwak en dat zal ervoor zorgen dat bepaalde thema’s mogelijk minder aan bod zullen komen. Mensen die het hard nodig hebben, komen daardoor minder aan bod in het politieke debat. Daarnaast zijn er veel kleine partijen bijgekomen die niet voldoende middelen hebben om aan degelijke parlementaire controle te doen. Tijd om een eerste balans op te maken.

Ontdoopt u van homofobe religies – Dirk Verhofstadt

Volgens sommigen is de oproep om zich te ontdopen in strijd met de vrijheid van godsdienst. Dat klopt niet. In de eerste plaats heeft geen enkel kind, dat onmiddellijk na de geboorte gedoopt werd, daar kunnen voor kiezen. Het zijn de ouders die dat opleggen. Dat men zich op latere, volwassen leeftijd laat dopen is uiteraard geen probleem. Maar waarom blijven we aanvaarden dat de overheid geld geeft aan religieuze organisaties?

Dante's Inferno, wanneer wokisme en jihadisme elkaar ontmoeten - Gert Jan Geling

Jihadisten en andere islamitische fundamentalisten proberen met bedreigingen en geweld te voorkomen dat de islam en Mohammed bespot worden. De vrijheden van cartoonisten, schrijvers, columnisten, leraren en vele anderen staan daardoor in veel landen al decennia onder druk. Wanneer de woke-invloed zich daarbovenop laat gelden in de literaire wereld, dan krijg je dus dat klassiekers door uitgeverijen en vertalers eigenlijk gewoon verkracht worden, zoals in dit geval.

Verlichting en ‘universele mensenrechten’ - David Bakker -Fred Neerhoff

De Britse historicus Jonathan Israel heeft de filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) gepositioneerd als de grondlegger van de zogeheten Radicale Verlichting 1. Volgens Israel vloeit de idee van ‘universele mensenrechten’ rechtstreeks voort uit Spinoza’s monistische filosofie, d.w.z. een filosofie die het bovennatuurlijke radicaal uitsluit. Naar onze mening daarentegen moet de bron van de mensenrechten-ideologie eerder worden gezocht in het moderne natuurrecht en dan met name in het christelijk-politieke denken van de filosoof John Locke (1632-1704) waarin de christelijke God de mensen heeft gezegend met natuurlijke rechten.

God is liefde, en God is dood - Lara De Winter

“Zij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Ik ben niet gelovig dus ik werp zo veel stenen als ik wil.” Lara De Winter hekelt de standpunten van de katholieke kerk over homoseksualiteit. Het verbaast haar niet dat velen nu het wijwater liever van zich afschrobben, behalve de leden van het KVHV. Zij grijpen deze gelegenheid nu aan om homo’s extra te stigmatiseren.

Bidens boemerang - Philippe Nys

Philippe Nys is bezorgd over de omvang van het Amerikaanse relancepakket van president Biden. Hij steunt de geest van de maatregelen, maar is van mening dat de grootte van de steun de inflatie na corona de hoogte kan doen inschieten. In België zal het echter zo’n vaart niet lopen, maar we zijn met onze open economie afhankelijk van het internationale speelveld. Daarom is dit ook belangrijk voor ons.

Overbevolking, nog steeds de olifant in de kamer? - Maxim Landweer

Maxim Landweer maakt zich zorgen over de overbevolking van onze wereld en vraagt zich af of politiek Nederland een antwoord heeft op dit groeiende probleem. Tot zijn grote verbazing heeft een meerderheid van de Nederlandse partijen iets in haar programma staan dat gerelateerd is aan het teveel aan mensen (of dieren), maar durft niemand het probleem echt benoemen of concretere voorstellen. Lees deze opinie over onze toekomst.

Vrouwenemancipatie is óók een mannenzaak – Floris van den Berg

“Er is nog heel veel werk te verrichten. Maar hoe en door wie? Daar moeten we het op Vrouwendag eens over hebben”, vindt filosoof Floris van den Berg. Hij is in dit stuk niet mals voor religie en politiek, maar ook niet voor “illiberale feministen die meer aandacht besteden aan het dragen van een broek dan aan moslima’s die zich van het juk der religie hebben bevrijd.”

Plaats de waarde van de vrouw centraal in het relancebeleid - Tineke Van Hooland

Tineke Van Hooland pleit op vrouwendag voor meer beleidsambitie en roept de Belgen op om het voortouw te nemen in empowerment en komaf te maken met stereotypen. “Stimuleer vrouwelijk ondernemerschap. Herzie onze verlofsystemen zodat vrouwen alle kansen krijgen om naar de top door te groeien. Communiceer en faciliteer als overheid. Maak daar promotie over. Dat is de vibe die ik wil voelen.”

Ik ga je (nog) niet loslaten Egon Pas

Vandaag wil je opgeven. Ik begrijp je. Ik snap het helemaal. Maar ik ga je niet loslaten. Ik zal blijven inpraten op jou om dit niet te doen. Dat deze idiotie zal stoppen. En er wel toekomst is. Dat je niet alleen bent. Dat we straks nog steeds ingenieurs, artsen, veeartsen, biologen, wiskundigen, … nodig hebben.