De Wintertuin - Jan Konst

De stichting van het Duitse keizerrijk, de twee wereldoorlogen, de Holocaust, de Koude Oorlog, de val van de Berlijnse Muur en die Wende hebben een enorme stempel gedrukt op de voorbije 150 jaar. Die gebeurtenissen troffen talloze mensen in zowat de hele wereld, in het bijzonder ook de Duitsers zelf. In zijn boek De Wintertuin verhaalt Jan Konst, hoogleraar aan de universiteit van Berlijn, over het leven van opeenvolgende generaties gewone Duitsers tijdens die lange twintigste eeuw. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Steven Pinker op de Nacht van de Vrijdenker

Het filosofiefestival Nacht van de Vrijdenker heeft op zaterdag 10 november vanaf 19 uur de wereldberoemde psycholoog en auteur Steven Pinker te gast. Naast Pinker komen nog een dertigtal denkers, onder wie Susan Blackmore, René Ten Bos, Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt, bijeen voor een bomvol programma dat niemand onberoerd zal laten. Tickets zijn te koop via de website www.nachtvandevrijdenker.be. Het festival vindt plaats in De Bijloke en het KASK Gent, Godshuizenlaan 2 te Gent.

Gebrek aan ambitie is de dood van een democratisch Europa - David Van Turnhout

Dat de jaarlijks meer dan 973 miljoen Europese passagiersvluchten ons milieu zwaar verontreinigen, staat buiten kijf. Alleen verwacht ik van de politiek meer dan taksen om dit probleem op te lossen. Want van naderbij bekeken, is er veel meer aan de hand dan een prijzenslag tussen luchtvaartmaatschappijen. Googelen naar treintickets leverde me, buiten een reis in de tijd, niet veel verplaatsing op. Er zijn dus naast dat verdomde vliegen niet veel andere opties. 

Waarom het wat meer over overbevolking mag gaan - François Levrau

De milieudruk ligt nu al veel te hoog. Naast minder en andere consumptie is ook een daling van het aantal aardbewoners nodig. Deze drie factoren worden nog steeds te weinig politiek vertaald. Het is alsof men denkt in een eeuwige incubatietijd te zijn en dat het vallen van het zwaard van Damocles eeuwig kan worden uitgesteld. Wanneer men het bevolkingsprobleem niet aanpakt en wanneer de bevolkingstoename onverminderd doorgaat, dan pleegt deze generatie op collectief niveau schuldig verzuim ten aanzien van de volgende generatie.

Het pensioendossier: de processie van Echternach - Herman Matthijs

Minister Bacquelaine dacht een snel een akkoord te sluiten met enige vakbonden over een al lang aanslepend dossier: de pensioenen. Dat het ACLVB-VSOA en het ACV-CCOD een dergelijk akkoord steunen, is hun zeker niet kwalijk te nemen. Beide vakbonden hebben goed gezorgd voor hun leden. Het algemeen belang en de budgettaire gevolgen van beslissingen zijn niet de prioritaire aandachtspunten van de vakbonden. Maar de minister had hier op moeten toezien!

Factfulness - Hans Rosling

Dat de wereld er in sneltrein op vooruitgaat lees je op elke bladzijde. Dat we er op geen uren zijn en dat niet alles peis en vree is, is al evenzeer waar. Maar dat de wereld erop achteruitgaat is allicht het grootste misverstand waar wij in het Westen mee kampen en waardoor we onterecht in fatalistisch denken vervallen. Rosling is opvallend mild voor degenen die ons dat negatief beeld opsolferen: journalisten, activisten en politici. Maar hij leert je er op een zeer simpele wijze beter over nadenken. Recensie door Jan W. De Waele

De zieners - Guido van Hengel

Als het boek van Guido van Hengel één ding duidelijk maakt, is het dat Oswald Spengler geen zonderling was met zijn hoogdravende ondergangsvisioenen. Het cultuurpessimisme kleefde een groot deel van de intelligentsia in het interbellum aan, balancerend ‘tussen bedrog en verbeelding, aanstelleritis en bezieling’. De auteur betrekt het toenmalige doemdenken onnadrukkelijk op vandaag en waarschuwt zo impliciet voor de talloze nieuwe onheilsprofetieën die weer opgang maken. Recensie door Leo de Haes.

De ontmanteling van de democratie - Marcel Ten Hooven

Alles begint bij het definiëren van wat democratie precies is. In tegenstelling tot wat gemakshalve wordt aangenomen, is een goedwerkende democratie niet het spel van de meerderheid die haar wil oplegt aan een minderheid. Als het alleen maar dat zou zijn, is de weg naar bestendiging van de macht door het neutraliseren of uitschakelen van de oppositie zoals het monddood maken  van justitie, het aan banden leggen van de persvrijheid en van de vrije meningsuiting tout court, altijd vlakbij. Recensie door Mark Bienstman.

Grote Kunst voor Kleine Kenners - Thaïs Vanderheyden

En hoe leg je een modern schilderij als No. 5. van Jackson Pollock uit aan kinderen (maar ook aan volwassenen)? “Zijn schilderijen lijken op vogelnesten en spinnenwebben”, schrijft Vanderheyden. Hij gebruikte verf uit potten waarin gaatjes waren gemaakt en dat Pollock schijnbaar zonder enig plan op het canvas liet druppen. De illustratrice tekende er een oud vrouwtje boven dat aan het breien is aan No. 5. alsof het hele werkstuk een kluwen van draden is, maar finaal een ingenieus en fraai breiwerk vormt. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Bitter Flowers - Olivier Meys

Lina verlaat haar gezin in China om in Europa te gaan werken, in de hoop dat zij met voldoende kapitaal zal terugkeren om haar welvaartsdroom waar te maken. Wanneer ze beseft dat de vrouwen die haar voorgingen het zo gewaardeerde geld in de prostitutie verdienen staat ze voor een onmogelijke uitdaging. Terugkeren naar China kan niet, gezichtsverlies is een groot taboe. Uiteindelijk vervoegt zij hun gelederen en zet zichzelf daardoor gevangen in een wereld van leugens, terwijl haar man haar succes bejubelt. Tot de waarheid uitbreekt.

Uitreiking Boekenprijs deMens.nu

De Boekenprijs deMens.nu wordt tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig-humanistische waarden. Op de shortlist staan In Naam van God van Paul Cliteur en Dirk Verhofstadt, Onbehagen. Nieuw licht op de beschaafde mens van Bas Heijne, Samenleven met gezond verstand van Patrick Loobuyck, De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar van Johan Opdebeeck en Material matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. De prijs voor het bekroonde werk bedraagt 3000 euro. De uitreiking vindt plaats op donderdag 21 juni om 20 uur in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. Info op www.demens.nu.

Brief aan de huichelaars die het racisme voeden - Charb

Charb was boos en teleurgesteld dat linkse intellectuelen – waar hij zelf toe behoorde – geneigd zijn de kant van de moslimfanaten te kiezen. Hij wist dat hij gevaar liep. Toch zwichtte hij en zijn redactie niet voor de geweldsdreigingen. Wij moeten goed beseffen hoe mooi het is om in een samenleving te leven waarin de vrijheid centraal staat. En hoe verschrikkelijk het is om in een totalitaire samenleving te leven. Een samenleving die de moslimfanaten voor ogen staat. Recensie door Floris van den Berg.

Een radicaal Brussels kruitvat - Assita Kanko

Ze ligt in het hart van Brussel tussen de monumenten van het Jubelpark en de mastodonten van de Europese instellingen. Ik heb het over de Grote Moskee, waarvan de financiering, de taal en het didactische programma aan onze controle ontsnappen. Een salafistische imam houdt er toespraken die lijnrecht indruisen tegen onze wetten en Europese waarden, en probeert op die manier jongeren te indoctrineren. Nu en dan wordt er een nieuwsitem aan gewijd, daarna wordt alles weer bedolven onder het stof van de tijd.

De economische achteruitgang van Italië wordt in de schoenen gestoken van de politieke en economische elite die door en door corrupt is en alleen aan zijn eigen welzijn heeft gedacht. Maar voor vele Italianen gaat het Europese beleid ook niet vrijuit. Vele kiezers van Lega Nord en Cinque Stelle staan vijandig t.a.v. Europa. De verstikkende budgettaire regels die worden opgelegd aan de lidstaten van de Eurozone worden door deze kiezers als ketens ervaren die de economische heropleving onmogelijk maken.

Waarom links niet meer kan innoveren - Sid Lukkassen

In 1956 werd de Hongaarse volksopstand tegen het Stalinisme bloedig neergeslagen. De Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov gaf toe dat het regime onder Stalin gruwelijk en moorddadig was geweest; ondertussen floreerde in het Westen het kapitalisme – elke hoop op een arbeidersrevolutie was verdwenen. Als gevolg hiervan reageerde het Westers marxisme met scepticisme als intellectueel wapen. Alles werd gerelativeerd zodat er een dikke mist ontstond: daaronder zou de ravage voor de buitenwereld minder zichtbaar zijn, terwijl academisch links de schade taxeerde en een nieuwe strategie uitkiende.

Diversiteit, rechtsstaat en natiestaat - François Levrau

Veel debatten over de multiculturele samenleving worden gekaderd binnen en beslecht door het rechtstatelijke kader, maar die discussies (die dan meestal gaan over wat die principes nu precies voor deze of gene context betekenen) leiden de aandacht af van wat eigenlijk echt op het spel staat, nl. de vraag hoeveel diversiteit een samenleving aankan. De ‘multiculturele malaise’ heeft wellicht in de eerste plaats te maken met de vraag of de liberale rechtsprincipes niet dermate veel van een samenleving vragen dat ze op termijn corrosief wordt.

Is het Westen de weg kwijt? - Kishore Mahbubani

Wij hebben de neiging politieke en maatschappelijke problemen steeds vanuit ons perspectief te bekijken, wat dan onvermijdelijk leidt tot een tunnelvisie en een eenzijdige benadering van de problemen. Dit boekje draagt terecht als ondertitel: een provocatie. Kishore Mahbubani is een gewezen Aziatisch diplomaat onder meer bij de VN en thans professor aan de universiteit van Singapore. Hij bekijkt de huidige mondiale politieke en geostrategische vraagstukken vanuit zijn perspectief, dus door een oosterse bril. Recensie door Mark Bienstman.

Us vs. Them. The Failure of Globalism - Ian Bremmer

De kritiek op de globalisering neemt toe. Denk aan veel economen die wijzen op de groeiende kloof tussen de haves en de have-nots. Maar ook politieke analisten beginnen zich zorgen te  maken over de nefaste impact van de globalisering. Onlangs publiceerde de Amerikaanse politicoloog Ian Bremmer het boek Us vs. Them. The Failure of Globalism waarin hij een donker beeld schept over de wereldwijde effecten van de globalisering op economisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Over oude wegen - Mathijs Deen

Hebt u zich al eens afgevraagd waar de E17, de E19 en de E40 beginnen? Of eindigen? Weet u wanneer die wegen zijn ontstaan? Of waarom ze ons continent doorkruisen? Mathijs Deen is er in Over oude wegen van overtuigd dat we niet stilstaan bij die vragen. Meer zelfs, de geboorte en het doel van dat netwerk van transnationale wegen kunnen ons geen zier schelen. Aan de ene kant betreurt de Nederlandse schrijver die onverschilligheid. ‘Onder elke voetstap op Europese grond ligt een vorige,’ schrijft hij. Recensie door Joseph Pearce.

Privacy

Liberales gebruikt uw mailadres uitsluitend voor het toesturen van de Liberales-nieuwsbrief en van aankondigingen van activiteiten van Liberales. Uw mailadres wordt nooit doorgegeven aan derden. Mocht u de Liberales-nieuwsbrief en de aankondigingen niet langer willen ontvangen dan kan u eenvoudig uitschrijven op het mailadres onderaan deze webpagina.