All in Opinie

Alsof we enkel sterven aan Corona - Sara De Mulder

Maatregelen die voor deze veel grotere moordenaars een oplossing bieden en mensenlevens redden, worden op dit ogenblik doodleuk teruggedraaid. Thuiswerk dat nooit zou kunnen (behalve dan in Scandinavische landen wellicht ook iets genetisch) kon omwille van Corona plots wel maar is nu niet meer verplicht. Welke politicus die werkelijk bezorgd is om ons welzijn, heeft dit goedgekeurd? Welke spoedarts of expert die het zo erg vindt dat we sterven aan Corona, vindt dit dan wel ok?

Het onderwijs is niet wijs

De centrale figuur in het onderwijsgebeuren is niet, zoals thans het geval is, de overheid, ook niet de inrichtende macht, niet de schooldirectie, omdat ze, ondanks alle goede bedoelingen en het jarenlange werk, niet enkel in de onmogelijkheid verkeren om datgene waar ze voor staan, tot menswaardige implementatie te brengen, maar ook omdat die instellingen een politieke agenda hebben dat niet noodzakelijk pedagogisch geïnspireerd is. Het zijn altijd de leerkrachten geweest die het hebben moeten klaar spelen, ondanks die instellingen. Hendrik Vanmassenhove.

We moeten praten over vrijheid – Thijs Lijster

Het liberalisme heeft de neiging om duidelijk ‘zichtbare’ schade te bestraffen (bijvoorbeeld wanneer ik iemand met geweld zijn portemonnee afhandig maak), maar andere, indirecte vormen onder het tapijt te schuiven (bijvoorbeeld schade door jarenlange fabrieksarbeid onder ongezonde omstandigheden). Dat was altijd al een prangende (maar doorgaans genegeerde) kwestie voor liberalen, maar ze kwam met de coronacrisis des te duidelijker aan het licht. Thijs Lijster (foto: Harry Cock).

Groot-Nederland terug op de politieke agenda? Harold van der Kraan

Groot-Nederland is de voorbije jaren dus vooral geclaimd door figuren binnen radicaal-rechts. Het is daarom opmerkelijk dat De Wever het thema opnieuw op de agenda zet in het kader van een verdere staatshervorming. De vraag blijft of het een ballonnetje was om de temperatuur van het water te voelen, dan wel een ernstige poging om het debat terug op gang te trekken. Afgaande op de reacties, heeft het er alle schijn van dat het eerste scenario het meest waarschijnlijk is. Harold van der Kraan.

Mentale gezondheid is ook belangrijk – Lara De Winter en William Mostmans

We leven heel ons leven in hetzelfde lichaam, dus je zorgt er beter goed voor. Hetzelfde kan gezegd worden over de geest. Misschien verdienen het lichaam en de geest een gedeelde eerste plaats op de prioriteitenlijst. We moeten goed zorgen voor ons lichaam, maar hetzelfde kan gezegd worden over de geest. We spenderen immers heel wat tijd in ons hoofd. Misschien verdienen het lichaam en de geest een gedeelde eerste plaats op de prioriteitenlijst. – Lara De Winter en William Mostmans

Het z-woord, het nieuwe taboe - Luckas Vander Taelen

Tegen de woke-pletwals zijn geen rationele argumenten te gebruiken. Wie niet meeheult, wordt meteen weggezet als een extreemrechtse foob. Relativerende bedenkingen formuleren is gevaarlijk, want dat levert snel beschuldigingen op van ongevoeligheid voor een gerechtvaardigde strijd. Het fenomeen begint stilaan te lijken op een online versie van de Terreur tijdens de Franse revolutie. Iedereen schreeuwt mee, ook wie niet akkoord gaat, uit vrees het volgende slachtoffer van de virtuele guillotine te zullen zijn. – Luckas Vander Taelen

Hongarije is een grotere bedreiging voor de EU dan Brexit – Philippe Nys

De Europese Unie is in de eerste plaats een waardenproject. Of het nu gaat over democratie, onafhankelijke media, gelijkwaardigheid van burgers of de rechtsstaat: het zijn de hoekstenen waarop de Unie gebouwd is. Het zijn de principes die wij wereldwijd uitdragen. De acties van Hongarije en Polen ondermijnen daarom de volledige geloofwaardigheid van Europa in haar kernwaarden. Zowel intern als naar de buitenwereld toe. In dat opzicht is het zelfs bedreigender voor het welslagen van de Unie als democratisch project dan het vertrek van de Britten.

Elke mens heeft recht op het vaccin – Sarah Verhofstadt

Vandaag is het Internationale Dag van de Vluchtelingen. Daarom wil even stilstaan bij de problematiek van vluchtelingen en de coronacrisis. Het vaccinatieprogramma tegen COVID 19 loopt op volle toeren. Ons land behoort zelfs tot een van de koplopers in de EU. Wereldwijd zijn al meer dan één miljard mensen ingeënt, en dat aantal neemt nu snel toe. Alles samen is nu 22 procent van de wereldbevolking gevaccineerd met minstens één dosis. Maar vooral arme landen en vluchtelingen blijven in de kou staan.

Vanwaar die verkramping over de laïcité? - Jürgen Slembrouck

De neutraliteit van de overheid viseert alle tekens die de vrijheid van de burger kunnen schaden of die twijfels kunnen doen rijzen over de objectiviteit van de dienstverlening. We bewijzen de man die jarenlang werd misbruikt door een priester geen dienst als hij hulp moet zoeken bij een politieagent die een houten kruis draagt. Wanneer een ambtenaar een tijdelijke slachtvloer sluit, doet hij dat dan omdat de voedselveiligheid niet gewaarborgd wordt of omdat hij een GAIA T-shirt draagt?

Een nieuwe kijk op de overheid - Andreas Tirez

Het idee dat de overheid de oorzaak is van de vele maatschappelijke en economische problemen heeft nog tot lange tijd in deze eeuw doorgewerkt. Het was de achterliggende gedachte van de besparingslogica na de financiële crisis van 2008-2009. ‘Snoeien om te groeien’ was een mooi klinkende slogan, waarbij er dan gesnoeid moest worden in de overheidsuitgaven, zelfs temidden van een economische crisis. Tal van economen zijn deze mantra al jaren te lijf aan het gaan. En dat lijkt nu te werken.

Het belang van een seculiere universiteit en atheïstische wetenschap - Floris van den Berg

De universiteit moet geen diversiteit aan valse of immorele ideeën bieden. De universiteit moet juist kritiek leveren op dergelijke opvattingen. Dat kan pijnlijk zijn. De universiteit moet als instituut seculier zijn. Studenten en medewerkers hebben alle vrijheid om te geloven wat zij willen; maar docenten mogen in de hoedanigheid van docent geen kennisuitspraken doen die gebaseerd zijn op religieuze uitgangspunten, omdat ze haaks staan op de wetenschap.

Politieke verantwoordelijkheid is dood, begraven en vergeten - David Van Turnhout

david Van Turnhout wijst op een groeiende politieke onverantwoordelijkheid. “Om het in de termen van minister Dedonder te stellen, zijn er anderen die de situatie van politieke onverantwoordelijkheid hebben gecreëerd. Maar misschien is het aan haar om dat te veranderen. Want als geen enkele minister nog aansprakelijk is, heeft dit systeem geen zin meer en wordt extreemrechts alleen maar groter. Met dank aan een socialistisch minister.”

Wat betekent vrije wil in een religieus keurslijf? - Rudi Collijs

Rudi Collijs filosofeert in deze sterke opinie over de basis voor moraal. Is een moraal op basis van een eeuwigheidsbelofte wel oprecht en de juiste? Moet moraal niet uit de mens zelf komen om duurzaam te zijn. En tot slot: als God de mens heeft geschapen naar zijn evenbeeld, had hij dan niet kunnen weten dat ooit iemand van de verboden vrucht zou proeven. Dat is bijzonder gemeen van Hem.

Sporting Jood - Sara De Mulder

Maar als Sporting Jood werkelijk zo beledigend is, verwacht ik naast een verbod op schunnige voetballiedjes ook graag een verbod op racistische logo’s, Misschien kan het federaal parlement zich naar analogie van het Vlaamse regering en haar Vlaamse canon, meteen ook een zangcanon opstellen met legale supporterliedjes. Er staat tenslotte toch niets echt belangrijk op die politieke agenda.

Ben ik wel ‘woke’ genoeg? (2) – Martin Harlaar

Ik voorspel u dat als wij over enkele tientallen jaren terugkijken op de rokende puinhopen die de ‘woke-beweging’ (vooral in het onderwijs) zal hebben achtergelaten wij niet kunnen begrijpen dat we deze beweging zo lang als progressief hebben gezien. Het meest militante deel is narcistisch, anti-wetenschappelijk, anti-humanistisch en blijkt niet zelden ontvankelijk voor antisemitisme en geneigd tot totalitarisme. - Martin Harlaar

Doet de menselijke natuur ertoe? - Johannes Derboven

Belangrijk is het mensbeeld waarvan vertrokken wordt. Zie je de mens als een sociaal wezen waarvan het ethisch aanvoelen eerder gevormd wordt door intuïties en morele sentimenten, of als een rationeel wezen dat bij het bepalen van ‘goed’ en ‘kwaad’ voornamelijk gebruikmaakt van de ratio? Mijn huidige ideeën komen overeen met de eerste visie. Hierbij volg ik dus Hume, die stelt dat ethiek een zaak is van de passies en niet van de ratio. De visie van Floris van den Berg hierop is onduidelijk, - Johannes Derboven

Zwakkere focus op taal werkt ongelijkheid in de hand - Astrid Elbers

Taalkundige Astrid Elbers maakt zich zorgen over de lagere focus op spelling en grammatica in het onderwijs. Sommigen doen correcte spelling af als elitair, maar daar is zij het niet mee eens. “Door minder te focussen op taal worden sociale verschillen weer zichtbaar, terwijl het onderwijs deze verschillen net kon afvlakken.” Lees deze waardevolle bijdrage van onze kersverse redactrice!

Hoe diverse bedrijven jouw bankbescherming omzeilen - Sara De Mulder

Als er één reden is om het aandeel van Netflix te zien kelderen dan is het niet de hallucinante stijging van hun aantal abonnees maar hopelijk voor één keer een legitieme reden namelijk een hallucinant aantal klanten dat hun abonnement opzegt omdat wat Netflix doet met uw bankrekening, even onbetrouwbaar is als de malafide hoofdpersonages in de series die ze aanbieden.

Weg met de loonnorm – Paul De Grauwe

De wet van 1969, over het vastleggen van de loonnorm in ons land, is gebaseerd op een verouderde economische opvatting die het moet weten van kostendrukking. Die leidt tot een negatieve spiraal van lage lonen en onaantrekkelijke jobs. We kunnen ons beter bevrijden van dit ouderwetse economisch paradigma en de loonnorm in de prullenmand gooien.