All in Boeken

Religion on the Battlefield - Ron E. Hassner

De rol van religie in oorlogen, conflicten en andere vormen van geweld is een geladen onderwerp. In de wetenschap, de politiek, de media en de samenleving zijn de meningen hierover verdeeld. Aan de ene kant zien we een kamp dat wijst op een lange geschiedenis van religie en geweld, van kruistocht en jihad, en aan de andere kant een kamp dat van mening is dat religies vooral voor het goede staan, en dat geweld plegen uit naam van een religie vooral het misbruiken van deze religie voor eigen doeleinden inhoudt. Recensie door Gert Jan Geling.

Het mes ging erin - Theodore Dalrymple

Hoewel dit boek van Dalrymple ons een kijk biedt in de onderlagen van onze samenleving is het toch een beetje een gemiste kans. Door teveel thema’s – dan nog eens niet erg geordend – aan te snijden, komt er geen eenduidige boodschap of verhaal naar voren. Hoewel de auteur zich heel bescheiden probeert op te stellen (althans in woorden) eindigt hij toch telkens weer met zichzelf in een heldenrol te plaatsen. Een onderhoudend boek, maar ook niet meer dan dat. Jammer. Recensie door Mark Bienstman.

Het eeuwig tekort - Rutger Claassen

Waarom leven wij in een wereld die voor eeuwig gevuld lijkt te zijn met tekorten? Welke mechanismen creëren dat voortdurende gevoel niet genoeg te hebben? Waar komt ons oneindige verlangen naar méér vandaan? Voor een antwoord op deze vragen ging Rutger Claesen te rade bij filosofen en economen. Zo laat hij zien hoe schaarste een rol speelt in actuele debatten over globalisering, de consumptiemaatschappij, natuur en milieu, de waarde van arbeid en in het debat over waarden en normen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De teloorgang van de westerse cultuur - John Carroll

Over de nefaste aspecten van de moderniteit verschenen al veel boeken waarbij men inging op oorzaken van onze culturele neergang zoals het liberale kapitalisme, het consumentisme, de globalisering en het postmodernisme. In De teloorgang van de westerse cultuur gaat de socioloog John Carroll veel verder. Hij beweert dat het humanisme, dat algemeen beschouwd wordt als de motor achter de gigantische vooruitgang in de menselijke geschiedenis, dé verwoestende factor op onze westerse cultuur is geweest. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Over kampliteratuur - Jacq Vogelaar

De verpulvering van de mens tot een ding was zonder twijfel het grootste drama van de twintigste eeuw. Hiermee werd de Kantiaanse stelling dat we de mens steeds als een doel moeten zien en niet als een middel, brutaal en meedogenloos opzij geschoven. Zowel onder het nationalisme, het communisme, het fascisme, als het religieus fanatisme werden miljoenen mensen in naam van het volk, de Partij, de Führer of God vervolgd, verdrukt en vermoord. Alleen ‘nuttige’ mensen mochten overleven, de anderen hadden geen recht van bestaan. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De vergeten twintigste eeuw - Tony Judt

De twintigste eeuw was de meest gewelddadige uit de menselijke geschiedenis. Het was niet alleen de eeuw van twee wereldoorlogen, maar ook van burgeroorlogen, antikoloniale opstanden, religieuze en nationalistische bloedbaden. Hebben we hier iets uit geleerd? De Britse historicus en auteur Tony Judt betwijfelt dit en beklemtoont hoe gemakkelijk mensen het verleden vergeten, iets wat hij in De vergeten twintigste eeuw omschrijft als een ‘zorgwekkende vervreemding van de geschiedenis’. Recensie door Dirk Verhofstadt.

How to stop Brexit - Nick Clegg

In zijn vlammend pamflet How To Stop Brexit maakt de voormalige liberale leider Nick Clegg brandhout van de Brexit en wijst hij op tal van zaken waarom de Britten zich tijdens de campagne hebben afgekeerd van de Europese Unie. Zo was er de misleidende campagne van de Brexiteers die op grote reclameborden beloofden dat door de Brexit elke week 350 miljoen pond van het Europees geld naar de nationale gezondheidsdienst (NHS) zou vloeien. Onmiddellijk  na de verkiezingen trokken ze deze belofte in. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Palliatieve Sedatie - Wim Distelmans

Bij euthanasie vraagt de patiënt zelf uitdrukkelijk een vroegtijdig einde te maken aan zijn leven, terwijl bij palliatieve sedatie de patiënt, maar meestal het medisch personeel (al dan niet in samenspraak met de familie) het fysieke lijden en de pijn wil verzachten door het bewustzijn van de patiënt te verlagen, ZONDER daarom het leven vroegtijdig te willen beëindigen. Dit laatste kan gebeuren ten gevolge van dit medisch ingrijpen, maar is zeker niet het initiële opzet. Recensie door Mark Bienstman.

Refuge - Alexander Betts & Paul Collier

Vanwege de zogeheten ‘vluchtelingencrisis’ sinds 2015 staat het vluchtelingenvraagstuk vandaag meer dan ooit op de agenda. Zowel van politici, als van beleidsmakers en ook in het publieke debat. De Europese Unie spant zich op dit moment in om een volgende crisis te voorkomen, en is daarom aan de slag gegaan met het sluiten van deals over migratie met landen om Europa heen, evenals met het opnemen van vluchtelingen die nu nog in kampen leven in Afrika. Recensie door Gert Jan Geling

De vierde revolutie - John Micklethwait & Adrian Wooldridge

Micklethwait en Wooldridge pleiten voor het doorbreken van de ‘aanname dat de staat voor alles verantwoordelijk moet zijn, de hang naar uniformiteit, de voorliefde voor centralisatie’. De vraag is niet of de staat groot of klein moet zijn, maar gewoon hoe ze zo goed mogelijk kan werken. De auteurs stellen dat liberalen niet tegen een overheid zijn, maar wel voor een slanke en efficiënte overheid. ‘De crisis van de staat is meer dan een organisatorische crisis, een crisis van ideeën’, zo betogen ze. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Nazi-Duitsland en de Joden - Saul Friedländer

“De Jodenvervolging werd in heel Europa geaccepteerd, ja zelfs gebillijkt door de bevolking, met inbegrip van de intellectuele elite en nog het meest door de christelijke kerken,” aldus Friedländer. Een sleutelzin staat op bladzijde 196 wanneer de auteur stelt dat de moordzucht tegen de joden zo manifest in de lucht hing dat niemand er overheen kon kijken. Hiermee ondermijnt hij de stelling van historici als Michael Hesemann en Michael Burleigh die de kerk en de paus proberen vrij te pleiten van schuld. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Veertig jaar - Günter De Bruyn

Toen de Duitse Democratische Republiek (DDR) werd opgericht was Günter De Bruyn tweeëntwintig. Toen de Berlijnse Muur viel drieënzestig. In zijn boek Veertig jaar, verslag van een leven schrijft hij over die veertig tussenliggende jaren. De Bruyn heeft nooit een knieval gemaakt voor het systeem, maar is ook niet naar het westen uitgeweken. Hij zet uiteen wat hem ertoe heeft bewogen in de DDR te blijven. Daarbij spaart hij zichzelf niet maar neemt zijn keuzen gewetensvol en meedogenloos onder de loep. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Tadeus Pankiewicz. Apotheker in het getto van Krakau - Rony Boonen

Rony Boonen begint de inleiding van zijn boek Tadeus Pankiewicz met het gekende citaat van Elie Wiesel dat wie een getuige heeft gehoord, er zelf een wordt. De grote verdienste van Boonen is dat  hij een weinig bekende directe getuige van de vreselijke geschiedenis van het getto van Krakau weer tot leven heeft gewekt en zo inderdaad zelf een getuige wordt. Geen lezer zal die dit bijzonder goed gedocumenteerde boek leest, zal onbewogen blijven bij het relaas van apotheker Pankiewicz. Recensie door Luckas Vander Taelen.

De geschiedenis van het liberalisme - Dirk Verhofstadt

‘De geschiedenis van het liberalisme is […] een nooit eindigend proces op weg naar een groot ideaal van vrijheid, welvaart en vrede in de hele wereld,’ zo luidt de slotzin van De geschiedenis van het liberalisme. Met dit lijvige maar vlot geschreven en voor een breed publiek toegankelijke boek heeft politiek filosoof Dirk Verhofstadt zijn magnum opus toegevoegd aan zijn omvangrijke oeuvre. De vrijheid van het individu wordt alleen in het liberalisme als centraal uitgangspunt gezien. Recensie door Floris van den Berg.

Morele illusies - Stijn Bruers

Welke rechten moeten liberalen aan dieren toekennen? Kunnen we het eten van dierlijke producten moreel verantwoorden? Dit boek bevat stof genoeg om het eigen denken uit de dagen en de eigen morele principes in vraag te stellen. En dit is belangrijk, zo stelt Bruers terecht, want de keuze voor een ethisch systeem blijft niet beperkt tot de privésfeer, maar het heeft ook implicaties op anderen. Voor wie zijn ethisch denken wil verfijnen, is dit boek een aanrader. Recensie door Johannes Derboven.

Het beslissende woord - Averroes

De ideeën van Averroes over een rationele filosofie en een theologie gebaseerd op de Schriftuur hebben invloed gehad op de Europese Renaissance en later de Reformatie. Hij heeft inderdaad bijgedragen tot het humanistisch denken en indirect ook tot de Verlichting en de moderniteit. Al zal het nog zeshonderd jaar duren alvorens Kant zijn beruchte uitspraak ‘Sapere Aude’ deed. ‘Durf je van je eigen verstand te bedienen’. Het is een oproep die gezien het toenemende fanatisme actueler is dan ooit. Recensie door Dirk Verhofstadt

Ni Putes Ni Soumises - Fadela Amara

Fadela Amara beschrijft hoe heel wat buurten in voorsteden langzaam transformeerden in getto’s waar jongerenbendes het voor het zeggen hebben. Ze hebben geen enkel vertrouwen in de overheid of de politiek, ze hebben doorgaans geen werk en leven van illegale praktijken als diefstal en drugs. Om respect te verkrijgen streven ze naar uiterlijke tekenen van rijkdom. Tegelijk zien we de opkomst van het islamitisch fundamentalisme met haar conservatieve houding tegenover vrouwen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

The Once and Future Liberal - Mark Lilla

Dit boek komt op een cruciaal moment in de politieke geschiedenis van de VS, een tijd waarin er inderdaad behoefte lijkt te zijn aan een nieuwe koers en nieuwe ideeën. Of zijn ideeën ook daadwerkelijk aan zullen slaan en een nieuwe generatie Democratische politici zich zal gaan herbezinnen op de te voeren koers, blijft natuurlijk koffiedik kijken. Maar de ideeën van Lilla zullen ongetwijfeld velen inspireren in het extreem gepolariseerde publieke debat dat al decennialang in de VS woedt. Recensie door Gert Jan Geling.

Herboren. Hier komt een nieuwe Belg - Majd Khalifeh

Khalifeh benadrukt het belang van de kennis van het Nederlands om een kans te maken in de samenleving waarin men hoopt een toekomst op te bouwen. Hij heeft alle kansen aangegrepen om de taal te beheersen omdat hij besefte dat het halen van een diploma in ons land alleen maar mogelijk zou zijn mits kennis van de lokale taal. Die leerde hij vooral bij de chiro waar hij zich had bij aangesloten. Uiteindelijk zal die taalkennis hem in staat stellen om te studeren en een universitair diploma te halen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Aylans geheim - Els Ampe

Deze roman is een verhaal over liefde en vrijheid. En vooral een pleidooi voor openheid en individualisme. Openheid die erin bestaat het verschil te aanvaarden en zelfs het verschil op te zoeken om bruggen te leggen. Individualisme omdat een liberale en sociale maatschappij gestoeld is op individuele verantwoordelijkheid tegenover zichzelf, maar ook tegenover de medemens, de economie, de natuur en de maatschappij. Dit hoort gewoonweg in een vrije en democratische samenleving. Recensie door Ivan Vandermeersch.