De muziek van de herfst - Konstantin Paustovski

Nog nooit werd ik teleurgesteld door Paustovski, in mijn ogen een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Paustovski, de romanticus, de landschapsschilder, de patriot maar niet in politieke zin, diens Sturm und Drang, zijn woordkunst en evocatieve schrijfstijl. Het is iedere keer weer een ongekend genot hem te lezen. Recensie door Enno Nuy.

Radicaal-rechtse seks - Katrien Jacobs

Radicaal-rechtse seks (2021) is een vreemd boekje. Een handleiding voor links om te weten wat te haten en voor rechts om te zien waarvan te houden. Een egodocument en een stuk bekentenisproza. Maar ook een boeiend boekje voor wie geïnteresseerd is in nieuwe politieke ontwikkelingen.

How to Have Impossible Conversations - Peter Boghossian en James Lindsay

Ik ben het met de auteurs eens dat het van essentieel belang is dat mensen op vreedzame wijze met elkaar in gesprek gaan en blijven. Dan komen we direct bij één van de punten waar de auteurs op hameren, bij een dialoog is het van wezenlijk belang dat je elkaar kunt zien en horen. Anonieme debatten op sociale media lenen zich bijzonder slecht voor constructieve dialoog. Recensie door Floris van den Berg.

De waarheid over Eva - Carel Schaik en Kai Michel

Eva beet in de appel van kennis en God stuurde de mens het paradijs uit. De katholieke kerk ontwikkelde zich al snel tot het Fort Knox van het patriarchaat. De kerk heeft welbewust misogynie gepraktiseerd. En dat in weerwil van het gegeven dat Jezus van Nazareth kan worden gekenschetst als een zeer vrouwvriendelijke persoonlijkheid. Recensie door Enno Nuy.

Ontdoopt u van homofobe religies – Dirk Verhofstadt

Volgens sommigen is de oproep om zich te ontdopen in strijd met de vrijheid van godsdienst. Dat klopt niet. In de eerste plaats heeft geen enkel kind, dat onmiddellijk na de geboorte gedoopt werd, daar kunnen voor kiezen. Het zijn de ouders die dat opleggen. Dat men zich op latere, volwassen leeftijd laat dopen is uiteraard geen probleem. Maar waarom blijven we aanvaarden dat de overheid geld geeft aan religieuze organisaties?

Schemervluchten - Helen MacDonald

Helen Macdonald schrijft in een lange traditie die zich vooral in Perfid Albion mag verheugen op een reeks van schrijvers die erin slagen dat concept van het sublieme zo voortreffelijk te beoefenen, die ons, schrijvend over de natuur, deelgenoot maken van een wereld waar wij onszelf hebben buitengesloten, uit volstrekt misplaatste hovaardigheid. Recensie door Enno Nuy

Dante's Inferno, wanneer wokisme en jihadisme elkaar ontmoeten - Gert Jan Geling

Jihadisten en andere islamitische fundamentalisten proberen met bedreigingen en geweld te voorkomen dat de islam en Mohammed bespot worden. De vrijheden van cartoonisten, schrijvers, columnisten, leraren en vele anderen staan daardoor in veel landen al decennia onder druk. Wanneer de woke-invloed zich daarbovenop laat gelden in de literaire wereld, dan krijg je dus dat klassiekers door uitgeverijen en vertalers eigenlijk gewoon verkracht worden, zoals in dit geval.

Verlichting en ‘universele mensenrechten’ - David Bakker -Fred Neerhoff

De Britse historicus Jonathan Israel heeft de filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) gepositioneerd als de grondlegger van de zogeheten Radicale Verlichting 1. Volgens Israel vloeit de idee van ‘universele mensenrechten’ rechtstreeks voort uit Spinoza’s monistische filosofie, d.w.z. een filosofie die het bovennatuurlijke radicaal uitsluit. Naar onze mening daarentegen moet de bron van de mensenrechten-ideologie eerder worden gezocht in het moderne natuurrecht en dan met name in het christelijk-politieke denken van de filosoof John Locke (1632-1704) waarin de christelijke God de mensen heeft gezegend met natuurlijke rechten.

Het geknetter in de sterren - Jón Kalman Stefánsson

Uiteindelijk, schrijft de jongen, is er niets meer over dan “een niemandsland. Honderdvijftig jaar heb ik beschreven, alle stormen van de wereld in honderdvijftig jaar zitten erin, ja, de sterren en de maan, twee wereldoorlogen, een paardenkar en ruimtevluchten. Recensie door Enno Nuy

God is liefde, en God is dood - Lara De Winter

“Zij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Ik ben niet gelovig dus ik werp zo veel stenen als ik wil.” Lara De Winter hekelt de standpunten van de katholieke kerk over homoseksualiteit. Het verbaast haar niet dat velen nu het wijwater liever van zich afschrobben, behalve de leden van het KVHV. Zij grijpen deze gelegenheid nu aan om homo’s extra te stigmatiseren.

Bidens boemerang - Philippe Nys

Philippe Nys is bezorgd over de omvang van het Amerikaanse relancepakket van president Biden. Hij steunt de geest van de maatregelen, maar is van mening dat de grootte van de steun de inflatie na corona de hoogte kan doen inschieten. In België zal het echter zo’n vaart niet lopen, maar we zijn met onze open economie afhankelijk van het internationale speelveld. Daarom is dit ook belangrijk voor ons.

Overbevolking, nog steeds de olifant in de kamer? - Maxim Landweer

Maxim Landweer maakt zich zorgen over de overbevolking van onze wereld en vraagt zich af of politiek Nederland een antwoord heeft op dit groeiende probleem. Tot zijn grote verbazing heeft een meerderheid van de Nederlandse partijen iets in haar programma staan dat gerelateerd is aan het teveel aan mensen (of dieren), maar durft niemand het probleem echt benoemen of concretere voorstellen. Lees deze opinie over onze toekomst.

Vrouwenemancipatie is óók een mannenzaak – Floris van den Berg

“Er is nog heel veel werk te verrichten. Maar hoe en door wie? Daar moeten we het op Vrouwendag eens over hebben”, vindt filosoof Floris van den Berg. Hij is in dit stuk niet mals voor religie en politiek, maar ook niet voor “illiberale feministen die meer aandacht besteden aan het dragen van een broek dan aan moslima’s die zich van het juk der religie hebben bevrijd.”

Plaats de waarde van de vrouw centraal in het relancebeleid - Tineke Van Hooland

Tineke Van Hooland pleit op vrouwendag voor meer beleidsambitie en roept de Belgen op om het voortouw te nemen in empowerment en komaf te maken met stereotypen. “Stimuleer vrouwelijk ondernemerschap. Herzie onze verlofsystemen zodat vrouwen alle kansen krijgen om naar de top door te groeien. Communiceer en faciliteer als overheid. Maak daar promotie over. Dat is de vibe die ik wil voelen.”

De vrolijke naturist – Floris van den Berg

De vrolijke naturist is een belangrijk boek. Zoals in zijn andere werken zoekt Van den Berg de grenzen van de vrijheid op. En dat doet hij opnieuw met verve. Sinds zijn boek Filosofie voor een betere wereld (2009) is hij een van de meest intrigerende, meest uitdagende en vooral meest consequente liberale denkers van onze tijd.

Democracy Against Liberalism - Aviezer Tucker

Uit historische analyse blijkt dat hedendaagse populistische leiders zoals Trump, Orban en Putin als het ware grotendeels eenzelfde parcours volgen dat doorheen de eeuwen terugkomt. Aviezer Tucker wijst ons in ‘Democracy against liberalism’ op de gevaren van het opkomend autoritair populisme en reikt enkele remedies aan.

Het hoopvolle ecomodernisme van Bill Gates - Jan Deschoolmeester

Het moet niet onze ambitie zijn om nieuwe gascentrales te bouwen die we dan tegen 2030 gaan vervangen door CO2-neutrale oplossingen. We moeten ambitieus zijn en vooruit durven kijken naar 2050. Jan Deschoolmeester las Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden van Bill Gates en is samen met hem hoopvol over de toekomst. Maar als het echt moet, zullen we in geval van nood toch het glas moeten breken. Een aanrader van onze collega’s bij ecomodernisme.be.