Sonderbehandlung – Filip Müller

Sonderbehandlung, eufemisme voor vernietiging. Filip Müller, jood van geboorte, kwam in 1942 terecht in de ovens van Auschwitz en werkte daar tweeëneenhalf jaar. Omdat hij Geheimnisträger was had hij gedood moeten worden maar hij overleefde niet alleen deze hel maar ook de dodenmarsen aan het einde van de oorlog. Al in de allereerste alinea’s van dit onvoorstelbare boek belanden we in de meest verschrikkelijke geweldsorgieën van de nazi’s. Recensie door Enno Nuy.

Dit volk heeft zijn god op aarde – Diverse auteurs

In de achterliggende eeuwen kregen de Russen één keer de gelegenheid democratie te proeven. Maar Gorbatsjov werd prompt ingewisseld voor de vermakelijke malloot Jeltsin die niets beters wist te verzinnen dan de weg te bereiden voor Poetin die met de grootst mogelijke haast door de Russen op het schild werd gehesen. Poetin herschreef eigenhandig de Russische geschiedenis en viel prompt zijn buurlanden binnen. Recensie door Enno Nuy.

Tijd – Colin Stuart

De pijl van de tijd gaat altijd van het nu naar morgen, nooit achteruit. Van een gebied met een lage entropie naar een gebied met een hoge entropie, zoals de Tweede Wet van de Thermodynamica ons leert. Orde wordt altijd minder en daardoor wijst de pijl van de tijd naar de toekomst. Ook het heelal zal een maximale wanorde bereiken, er is dan geen energie meer, geen sterren, geen planeten, geen leven meer. Recensie door Enno Nuy.

Maak een einde aan kerkelijke doofpotten - Maarten Boudry en Dirk Verhofstadt

Laten we hopen dat dankzij het programma Godvergeten eindelijk een einde komt aan alle vormen van zwijgplicht, doofpotten, biechtgeheimen en kerkelijke rechtbanken, die enkel dienen om het imago van de kerk te beschermen. En dat de slachtoffers van seksueel misbruik en hun nabestaanden een gepaste schadevergoeding krijgen voor het leed dat hen binnen de muren van de kerk en andere religieuze instellingen werd aangedaan.

Boekverbrandingen zijn nazi-praktijken – Enno Nuy

Ik zou nooit een boek willen verbranden, ook Mein Kampf niet. Als er iets is dat helemaal niets van doen heeft met de vrijheid van meningsuiting dan zijn het wel boekverbrandingen. Boekverbrandingen zijn zelfs een regelrechte aanval op de vrijheid van meningsuiting. Het zijn nazipraktijken. Mensen die de koran willen verbranden zijn politieke avonturiers, oproerkraaiers, onverlaten, blindgangers en publiciteitszoekers.

Het mysterie van de tijd – Carlo Rovelli

Voor wie niet is ingewijd in de natuurkunde, en dat geldt zeer beslist voor mij, is dit geen eenvoudige kost maar als je geconcentreerd leest, laat Rovelli je een fascinerende wereld zien, ook de wereld waarin wij leven maar zo anders dan we gewend zijn. En dan wordt het ondanks de hoge mate van abstractie en de gecompliceerdheid van deze materie toch een schitterende leeservaring! Recensie door Enno Nuy.

De insectencrisis – Oliver Milman

De christendemocraten in Europa willen de toch al uitgeklede klimaatwetenschap van Timmermans laten sneuvelen. In Nederland doen de boeren hun uiterste best een klimaatakkoord te verijdelen. Het gevoel van urgentie bestaat gewoon niet. En dat is uitermate treurig omdat Milman laat zien dat we met relatief simpele ingrepen meer rekening kunnen houden met de natuur waardoor de insectenstand zich zou kunnen herstellen. Recensie door Enno Nuy.

Het asielrecht is niet alleen een wettelijke, maar ook en vooral een morele verplichting - Celia Groothedde en Dirk Verhofstadt

Stemmen haalt men niet door het ranzige discours van extreemrechts na te volgen, maar juist door principieel, empathisch, solidair en menslievend te zijn. Niet door sukkelaars op straat te laten slapen en hun rechten te miskennen. Het is hoog tijd om weerwerk te bieden en de maatregel van staatssecretaris De Moor in het parlement te verwerpen. Het asielrecht voor vluchtelingen is niet alleen een wettelijke, maar ook en vooral een morele verplichting.

Over vrijheid -Maggie Nelson

Tijdens het lezen kan ik niet anders dan vaststellen dat hoewel Nelson slechts acht jonger is dan mezelf, de wereld in die tijd werkelijk veranderd is en dat ik daar alleen maar blij om kan zijn, misschien ook omdat er nergens flauw gedaan wordt. Het lijkt alsof ik zat te wachten op iemand als Nelson om me te verzoenen met een aantal maatschappelijke evoluties. Gebracht door iemand zoals Nelson, zet ik mijn conservatieve alter ego met plezier even aan de kant.

Op reis naar een dictatuur – Jef Druyts

Het is zomer en verschillende jongerenpartijen gaan op reis met hun leden. Met Jong Vld bezochten we het Europees Parlement in Straatsburg, het hart van de Europese democratie. Bij Comac kozen ze voor een studiereis naar Cuba. Van democratie is er daar geen sprake. Het contrast kan niet groter zijn, maar toch lijkt het niet door te dringen bij de leden van Comac. “Is er dan een democratie in Cuba? Heel zeker!”, klinkt het daar.

Ecoveganisme - Sebastiaan Bolt

Sebastiaan Bolt deinst niet weg van kritische zelfreflectie en dit draagt bij aan de eerlijkheid dat zijn verhaal kracht geeft. Hij is open over zijn uitdagingen om morele keuzes te maken, zijn geschiedenis als patiënt binnen de geestelijke gezondheidszorg en hoe dit zijn leven en zijn visies heeft beïnvloed. Zijn unieke leefstijl, die ook mede door zijn geschiedenis zo is vormgegeven, biedt ons allen een mooi en belangrijk perspectief op ons eigen leven. Recensie door Lisa Jansen.

De Ongelijkheidsmachine - Paul Goossens

Dit boek, zegt Goossens in de inleiding, is een aanval op Steven Pinker en zijn Belgische apologeten Maarten Boudry, Mark De Vos en Peter De Keyzer. Voor Pinker en de zijnen is niet de ongelijkheid het probleem, maar de armoede. En die wordt steeds kleiner. Goossens lijkt zich schijnbaar meer te bekommeren om ongelijkheid dan om de armoede. Hij zou nog liever hebben dat we gezamenlijk verpauperen dan dat een van ons met kop en schouders boven de ander uitsteekt. - Recensie door Jan-Willem Geerinck

Mefisto – Klaus Mann

Uiteraard is Mefisto een roman, gewoon fictie, verzonnen. Over een Duitse toneelspeler die in de jaren dertig zijn ziel verkoopt aan de nazi’s. Maar wie ook maar een beetje kennis heeft over de opmars van het nazisme en de impact ervan op het leven van de gewone Duitsers in die periode, weet dat het om een harde realiteit gaat die vandaag opnieuw, en steeds luider aan de deur klopt. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Geblinddoekt aan de flipperkast – Steven Vanden Bussche

Een debat over het migratiebeleid gaat echter zelden over de vraag of een overheid überhaupt in staat is om een migratiebeleid te voeren waar wij allen beter van worden. In dit stuk zal worden beargumenteerd dat de centrale overheid niet over voldoende informatie beschikt om criteria op te stellen waarop mensen al dan niet op ons grondgebied mogen verblijven. 

Naar een herijking van taboes op bloot – Floris van den Berg

Het oudste beeld, de Venus van Willendorf, is minstens 24.000 jaar oud. Het is een naakte voluptueuze vrouw met een zichtbaar afgebeelde vagina. De kunstgeschiedenis begint dus met een naakte vrouw. In 1877 maakte Rodin een bronzen beeld van een naakte man, L’Âge d’airain, dat zo levensecht was dat het gerucht rondging dat het een afgietsel van een man was. Bloot in de kunst is van alle tijden, maar wat voor soort bloot er wordt geaccepteerd verschilt nogal. De afgelopen vijftig jaar is er meer mogelijk dan ooit tevoren.

A Village in the Third Reich – Julia Boyd

Voor wie geïnteresseerd is in de gevolgen van historische gebeurtenissen op de levens van gewone mensen, is A Village in the Third Reich een onmisbaar boek. Oberstdorf fungeert hierin als een microkosmos binnen het Derde Rijk waarin lang niet alles verliep zoals je op basis van de buitenkant zou verwachten. Julia Boyd toont aan dat ook in dit dorp in nazi-Duitsland de grenzen tussen goed en fout vervaagden en dat het onhoudbaar is om de Duitsers alleen als dadervolk te beschouwen. Recensie door Kevin Prenger.

Requiem Theresienstadt - Josef Bor

Dankzij Josef Bor zal de dirigent Rafael Schächter in de herinnering blijven als een geniale verzetsman. Iemand die het Requiem van Verdi gebruikte om zijn moordenaars te confronteren met hun krankzinnig gedrag. SS’ers met koppelriemen waarop de tekst ‘Gott mit Uns’ stond, maar die intussen de grendels van hun geweten opzij hadden geschoven, ten dienste van hun waanbeeld. En zeggen dat er vandaag opnieuw mensen zijn die in naam van God of volk de meest gruwelijke misdaden begaan. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De nieuwe meesters van de Tegenbeweging en hun hondenfluitjes – Eva Vanhoorne

‘De Tegenbeweging’, zo noemt het OCAD de verschillende actiegroepjes die in ons land ontstaan zijn in de loop van de coronapandemie. Georganiseerd rond enkele influencers die er zichzelf tot ‘nieuwe meesters’ wisten te kronen, ontwikkelde de Tegenbeweging een discours dat bijzonder vijandelijk staat tegenover de samenleving zelf. Nepnieuws, complottheorieën en toxische wij-zij-categorisaties werden daarbij al langer dan vandaag als hondenfluitjes ingezet. En daar komen nu ook steeds vaker georkestreerde leugens bij.

Winstbonanza van 10 miljard euro – Paul De Grauwe

“De fundamentele oorzaak waarom de Belgische banken de spaarrente niet verhogen is het gebrek aan concurrentie in de banksector. Dit gebrek aan concurrentie geeft aan banken veel macht. Die macht maakt het mogelijk om spaarders te weinig te betalen en aandeelhouders te veel. Ook hier zal de overheid moeten optreden door een gepast mededingingsbeleid dat de macht van de banken aan banden legt.” - Paul De Grauwe

Christenfundamentalistische jeugdpropaganda - Floris van den Berg

Ik heb medelijden met de jongeren die opgescheept zitten met ouders en leraren die hun kinderen via de mal van religie willen misvormen door hun op waanideeën gebaseerde taboes en schaamte aan te praten en tal van ge- en verboden op te leggen. Wat Mühlan beoogt in zijn boekje is niets anders dan perfide indoctrinatie. Dit boek is een poging tot misvorming en onderdrukking van menselijke ontplooiing en met name seksuele ontplooiing. Bespreking door Floris van den Berg