België heeft een keuze: vrijheid of verval – Lennert Hansen
Wereldleiders maken keuzes die de loop van de geschiedenis beïnvloeden. Soms zijn die keuzes moedig, visionair en verbindend. Soms zijn ze destructief. Wat Donald Trump recent aankondigde op zijn zelfverklaarde Liberation Day behoort tot die laatste categorie. In plaats van vrijheid bracht hij een economische oorlog. Met nieuwe invoertarieven en een tsunami aan protectionistische maatregelen zet hij niet alleen de Amerikaanse economie onder druk, maar bedreigt hij ook de fundamenten van de wereldeconomie. Wie denkt dat België buiten schot blijft, vergist zich. Onze bedrijven, onze jobs en onze welvaart staan op het spel.
De vraag is: laten we ons meesleuren in deze race naar de afgrond, of grijpen we terug naar onze liberale roots en kiezen we opnieuw resoluut voor vrijhandel?
Vrijhandel is geen ideologie, maar economische logica. Het is de zuurstof van onze economie. Dat begrepen de grondleggers van België al in de 19e eeuw. De liberale politicus Charles Rogier en de topdiplomaat Auguste Lambermont die mee aan de wieg stonden van de Belgische staat wisten het al: een klein land zonder militaire macht moet inzetten op slim beleid, diplomatie en internationale samenwerking. Rogier maakte van handel een strategisch wapen om onze onafhankelijkheid te vrijwaren. Lambermont sloot historische verdragen die België op de wereldkaart zetten. Zijn afkoop van de Scheldetol in 1863 opende de poorten naar de wereldmarkt. Dat vooruitstrevende beleid maakte van België een industriële krachtpatser.
Die liberale geest hebben we vandaag broodnodig nu Trump de klok terugdraait. Zijn protectionisme is geen remedie maar vergif vermomd als patriottisme. Invoertarieven zijn niets meer dan verborgen belastingen op burgers en bedrijven. Ze maken producten duurder, vernietigen jobs en verstikken innovatie. Zelfs in de VS zelf.
Maar het gevaar blijft niet beperkt tot enkel Amerika. Ook in Europa sluipt het protectionistische denken binnen. Politici die dromen van staatsinterventies en economische controle lijken vergeten dat welvaart geen product van de overheid is, maar van ondernemers. En in eigen land? Vlaanderen verzandt in regelneverij en een uitdijende administratie. Onze ondernemers – van innovatieve startups tot industriële zwaargewichten – krijgen geen zuurstof, maar extra ballast. Terwijl andere landen investeren in flexibiliteit en innovatie, hangen wij het anker uit met steeds nieuwe regels.
België kan zich deze stilstand niet veroorloven. Onze toekomst ligt in een open economie. In concurrentiekracht, in samenwerking en in een beleid dat ondernemers ruimte geeft in plaats van hen te beknotten. Protectionisme is voor ons geen antwoord, het is economische zelfdestructie.
Dit is het moment voor liberalen om op te staan. Vrijhandel, economische vrijheid en ondernemerschap zijn geen luxe. Ze zijn de ruggengraat van onze welvaart. België moet opnieuw kiezen voor de principes die ons groot maakten. Voor een beleid dat durft te snoeien in regels. Voor een overheid die ondersteunt in plaats van verstikt. Voor een land dat kansen creëert in plaats van muren bouwt.
We staan op een kruispunt. Willen we bouwen aan een toekomst waarin België terug een voortrekker is van globalisering of berusten we in verval? België moet durven kiezen. Voor vrijheid, openheid en vooruitgang.
Lennert Hansen
De auteur is lid van de Jongliberalen