Alicja Gescinska en Joël De Ceulaer krijgen de Liberales-boekenprijs 2019
Elk jaar gaat de liberale denktank Liberales op zoek naar een boek dat de fundamenten van onze liberale samenleving versterkt of op z’n minst een steen verlegt voor de toekomst van de liberale ideologie. De jury doorploegde, zoals de traditie het wil, ook in 2019 weer een erg ‘lange’ shortlist van schrijvers die hun woorden in liberale standpunten hebben weten te drukken.
Zonder veel discussie raakte de jury het erover eens dat er voor 2019 niet één, maar twee titels met de prijs aan de haal gaan. Beide boeken zijn namelijk complementair en houden een pleidooi tegen de antipolitiek aan de toog, op sociale media maar vooral in de geesten, eigen aan onze tijd.
Voor velen zijn politici per definitie graaiers en egoïsten die liggen te slapen in het parlement of postjes opstrijken in raden van bestuur. Ze zouden dom zijn, geen voeling meer hebben met de realiteit en zich op de kap van de ‘gewone man’ willen verrijken. Het gezond boerenverstand laat er via de volksmond geen twijfel over bestaan dat eerbare individuen niets in de politiek te zoeken hebben. Gecultiveerde intellectuelen zijn dan weer van mening dat het democratische halfrond voor hen te min is. Dat laatste overkwam ook filosofe en schrijfster Alicja Gescinska, die als onafhankelijke kandidaat opkwam op de Europese lijst van Open VLD bij de verkiezingen van 2019.
Gescinska werd zodanig overspoeld met negatieve commentaar dat ze besloot een boek te schrijven over haar moeilijke ervaringen in de politiek. Die boog ze om tot een vurig pleidooi voor engagement en politiek engagement in het bijzonder. “Wie wil er nog in de politiek stappen om dingen te verbeteren als iedereen van mening is dat alle politici profiteurs en leugenaars zijn? Juist, alleen de profiteurs en de leugenaars zelf.” De filosofe waarschuwt in haar boek ‘Intussen komen mensen om’ voor een self fulfilling prophecy. Dat het vaak beter kan staat buiten kijf, maar maatschappelijke verbetering realiseer je niet zonder engagement.
Ook Joël De Ceulaer, senior writer bij De Morgen, was er zich in 2019 ten volle van bewust dat politiek een hobbelig parcours is en dat electorale noden veranderen. Partijen zijn dan ook genoodzaakt mee te evolueren met hun tijd, en met hun kiezers. Doen ze dat niet, zullen nieuwe, concurrerende partijen hen vervangen. Dat concurrentie tot verbetering leidt is een oerliberaal principe waarover Liberales en De Ceulaer het roerend eens zijn. Hoewel zijn kritische blik soms anders doet vermoeden, schreef de auteur geen pleidooi tegen de politiek, maar hield hij in ‘Hoera, de democratie is niet perfect’ een eerlijk betoog voor de liberale fundamenten van onze parlementaire democratie, waarin elk klein radertje de boel in evenwicht houdt. Vrijheid van vereniging, persvrijheid, levensbeschouwelijke vrijheid … Stuk voor stuk zorgen deze grondrechten ervoor dat de democratie zich niet beperkt tot het kleuren van een bolletje, eens om de vijf jaar. Deze fundamentele vrijheden dwingen een permanente politieke verantwoordelijkheid af en houden het parlementaire systeem mee recht.
De verliezen die zich bij traditionele partijen opstapelen, zijn volgens de auteur een logisch gevolg van de kloof tussen oude ideologieën en de actuele behoeften van de kiezer. We moeten ons huidige politieke systeem niet opnieuw uitvinden, maar net ten volle te benutten. Dat is wat we lezen in Joëls waardevolle werk.
Beide auteurs nemen op Woensdag 5 februari om 20 u. hun prijs in ontvangst. Pers en publiek zijn van harte welkom in het Liberaal Archief op het Kramersplein in Gent. Alicja en Joël gaan onder moderatie van Sara De Mulder, hoofdredacteur van Liberales, met elkaar in gesprek. Na afloop voorzien we een drankje. Bevestig je aanwezigheid via info@liberales.be