Zwijgen is geen optie meer – Dirk Verhofstadt

Zwijgen is geen optie meer – Dirk Verhofstadt

Willen we extreemrechts bestrijden dan moeten we niet alleen hun inhumane doelstellingen bekampen, maar ook steeds opnieuw hun taalgebruik ontmaskeren en aanklagen. De taal van extreemrechts is immers niet onschuldig. Het maskeert een wereldbeeld dat compleet haaks staat op alles wat we na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd hebben, onder meer met de Universele Verklaring van de Mens van 1947.

Het wordt hoog tijd dat we de hooggestemde principes uit die Verklaring opnieuw tot doel maken van de strijd tegen al wie de mensenrechten wil ondermijnen. Dat begint al bij artikel 1: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’, en in artikel 2: ‘Eenieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.’ Extreemrechts veegt daar haar voeten aan.

Het is de plicht van alle democraten om die twee artikelen opnieuw tot inzet van de strijd te maken. We mogen niet langer zwijgen tegen partijen, politici en gewone burgers die daar tegenin gaan of het relativeren. ‘Als mens heb je de mogelijkheid om nee te zeggen. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog kon dat, je werd echt niet meteen gefusilleerd als je weigerde met de nazi’s mee te werken. En vandaag heb je nog veel meer mogelijkheden om extremisme een halt toe te roepen. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid opneemt in je functie. Als je zwijgt, kunnen extreme groepen in bepaalde omstandigheden prominent naar voren komen,’ aldus historicus Herman Van Goethem.

Zwijgen is geen optie meer. We mogen niet langer tolerant zijn voor de intoleranten. We mogen niet langer opzij kijken. Elie Wiesel zei het al: ‘Het tegengestelde van liefde is niet haat, het is onverschilligheid.’ Laat ons dit op zondag 9 juni in gedachten houden. Het is de plicht van alle democratische partijen, maar ook en vooral van de kiezers, om extreemrechts niet aan de macht te laten komen.

Nu niet, nooit.

 

Dirk Verhofstadt

De auteur is kernlid van Liberales en schreef het boek Dagboek 1933. Het gevaar van extreemrechts.

Print Friendly and PDF
Betoverende stilte - Florian Illies

Betoverende stilte - Florian Illies

Beschaafden in het land der barbaren – Joseph Roth

Beschaafden in het land der barbaren – Joseph Roth