All in Boeken

‘Ik zal het laatste woord hebben’ – Thomas Macho

De relatief jonge wetenschap van de suicidologie houdt zich dan ook vooral met zelfmoordpreventie bezig. Al dient er nog een hele weg afgelegd te worden in de humanisering van de psychiatrische hulpverlening, lijkt de vraag uit de titel van het boek ‘Van wie is je leven?’ in onze cultuur heel duidelijk beantwoord: van het individu. Met deze bedenking besluit Thomas Macho zijn verhaal over suïcide en hoe dat verhaal in de loop van de jaren is veranderd. Recensie door Jean-Pierre Vanhee.

Rebellie - Joseph Roth

Joseph Roth had een grondige afkeer van het nationalisme dat Europa in zijn greep had en onderkende al vroeg de gevaren van het fascisme en van de opkomende nazi-beweging. In zijn boek Rebellie, beschrijft hij het lot van Andreas Pul die tijdens de Eerste Wereldoorlog een been kwijtraakte. Hij is trots op zijn regering tot hij bij een benaal voorval in de gevangenis belandt en hij de almacht van het rechtse machtssysteem ervaart. In 1933 ontvluchtte Joseph Roth nazi-Duitsland waar zijn boeken verboden werden. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De reparatie van de wereld – Slobodan Snajder

De roman vertelt het verhaal van de Volksduitser Duka of George Kempf uit Kroatië die als gedwongen vrijwilliger of dwangwillige door de SS wordt gerekruteerd en vervolgens in Polen gestationeerd wordt. Snajder schrijft onomwonden over het Poolse antisemitisme, iets waar de huidige machthebbers in Polen allergisch voor zijn, ze ontkennen dat het ooit bestaan zou hebben, wie heden ten dage over Poolse concentratiekampen spreekt wordt vastgezet en veroordeeld. - Recensie door Enno Nuy

All life is problem solving - Karl Popper

‘We must remind our politicians that their responsability does not end with their death or resignation,’ aldus Popper, waarmee hij aangaf dat we een morele plicht hebben tegenover onze nakomelingen. Hij deed die uitspraak met het oog op een mogelijk nucleair conflict, maar ook ecologisten zullen ze vandaag met instemming herhalen. Popper haatte waarheidclaims, voor hem bestonden er enkel hypothesen die men aan de grootst mogelijke kritiek moest onderwerpen. Dit inzicht staat haaks op elk totalitair denken. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Vuurduin - Eva Meijer

Eva Meijer schrijft in dit essay vooral over de teloorgang van de natuur, die zich vooral kon voordoen omdat de mens zichzelf buiten die natuur plaatste en zichzelf nauwelijks meer in verbinding met de wereld om zich heen ervaart. Dieren en planten dienen ons slechts tot voedsel en vertegenwoordigen daarnaast nog iets wat we natuur noemen, die we kunnen bewonderen als we op vakantie of op safari gaan. Recensie door Enno Nuy.

De opstand van de natuur - Philipp Blom

We weten nu eindeloos veel meer over het klimaat en onze eigen impact daarop, de wetenschappelijke methode is ongelooflijk versneld, we kunnen en moeten nu wel plannen maken om de wereld bewoonbaar te houden, we begrijpen nu veel beter hoe ons eigen handelen een ecologische voetprint achterlaat, hoe we biodiversiteit vernietigen en toch, toch zijn we nauwelijks effectiever in onze reacties dan onze voorvaderen ten tijde van de kleine ijstijd! Recensie door Enno Nuy

KliFi. Woede in de republiek Nederland – Adriaan van Dis

De toekomst is begonnen. Nederland ziet er in 2030 anders uit: Arnon Grunberg heeft de Nobelprijs voor literatuur gewonnen, de Oranjes zijn afgezet, Nederland is een republiek, er is een narcistische autoritaire grote leider (‘de Nar’ genaamd) die verdacht veel op Baudet lijkt en Nederland staat deels onder water door een orkaan veroorzaakt door klimaatverandering, al wordt de omvang van de ramp door de media die door de staat gedomineerd worden, gebagatelliseerd. Recensie door Floris van den Berg.

Auschwitz (en andere verhalen) – Hans Citroen

Tijdens de jaarwisseling van 1943 op 1944 stonden er in Oświęcim marktkramen met braadworsten, bier en Glühwein rond een reuzegrote kerstboom. “Het was feest. Er was muziek. Er stond een kerstboom.” En dat terwijl men de joodse gevangenen zag labeuren met zakken cement,” schrijft Hans Citroen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De muziek van de herfst - Konstantin Paustovski

Nog nooit werd ik teleurgesteld door Paustovski, in mijn ogen een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw. Paustovski, de romanticus, de landschapsschilder, de patriot maar niet in politieke zin, diens Sturm und Drang, zijn woordkunst en evocatieve schrijfstijl. Het is iedere keer weer een ongekend genot hem te lezen. Recensie door Enno Nuy.

Radicaal-rechtse seks - Katrien Jacobs

Radicaal-rechtse seks (2021) is een vreemd boekje. Een handleiding voor links om te weten wat te haten en voor rechts om te zien waarvan te houden. Een egodocument en een stuk bekentenisproza. Maar ook een boeiend boekje voor wie geïnteresseerd is in nieuwe politieke ontwikkelingen.

How to Have Impossible Conversations - Peter Boghossian en James Lindsay

Ik ben het met de auteurs eens dat het van essentieel belang is dat mensen op vreedzame wijze met elkaar in gesprek gaan en blijven. Dan komen we direct bij één van de punten waar de auteurs op hameren, bij een dialoog is het van wezenlijk belang dat je elkaar kunt zien en horen. Anonieme debatten op sociale media lenen zich bijzonder slecht voor constructieve dialoog. Recensie door Floris van den Berg.

De waarheid over Eva - Carel Schaik en Kai Michel

Eva beet in de appel van kennis en God stuurde de mens het paradijs uit. De katholieke kerk ontwikkelde zich al snel tot het Fort Knox van het patriarchaat. De kerk heeft welbewust misogynie gepraktiseerd. En dat in weerwil van het gegeven dat Jezus van Nazareth kan worden gekenschetst als een zeer vrouwvriendelijke persoonlijkheid. Recensie door Enno Nuy.

De vrolijke naturist – Floris van den Berg

De vrolijke naturist is een belangrijk boek. Zoals in zijn andere werken zoekt Van den Berg de grenzen van de vrijheid op. En dat doet hij opnieuw met verve. Sinds zijn boek Filosofie voor een betere wereld (2009) is hij een van de meest intrigerende, meest uitdagende en vooral meest consequente liberale denkers van onze tijd.

Het hoopvolle ecomodernisme van Bill Gates - Jan Deschoolmeester

Het moet niet onze ambitie zijn om nieuwe gascentrales te bouwen die we dan tegen 2030 gaan vervangen door CO2-neutrale oplossingen. We moeten ambitieus zijn en vooruit durven kijken naar 2050. Jan Deschoolmeester las Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden van Bill Gates en is samen met hem hoopvol over de toekomst. Maar als het echt moet, zullen we in geval van nood toch het glas moeten breken. Een aanrader van onze collega’s bij ecomodernisme.be.

Pleidooi voor een betere natie - Jill Lepore

Zij bepleit een nieuw Amerika en een nieuw amerikanisme dat zich richt op vrijheid en gelijkheid, tolerantie en onderzoek, gerechtigheid en billijkheid en dat zich moet inzetten voor nationale welvaart, die onscheidbaar is van een onwrikbare zorg voor een duurzaam milieu wereldwijd. En dat betekent dat Amerika haar geschiedenis eerlijk en onbevangen onder ogen moet zien. Recensie door Enno Nuy

Twee boeken over goed en kwaad

Als ik vandaag over moraal en ethiek nadenk, schiet mij onwillekeurig de gedachte te binnen dat de 21ste eeuw worstelt met de monsters van de 20ste en dat we eigenlijk niet precies meer weten wie de monsters zijn en wat de geest.

J.-W. Geerinck las twee boeken over goed en kwaad en wat het betekent om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.

De wereld van gisteren - Stefan Zweig

Zoveel is duidelijk: Zweig was waarachtig een echte Europeaan! Met politiek heeft hij zich nooit ingelaten, hij was een onvermoeibaar strijder voor een verenigd Europa, zeker of tenminste op cultureel en intellectueel niveau. Het is er nooit van gekomen. Waarom hij uiteindelijk besloot uit het leven te stappen is nooit helemaal opgehelderd. Recensie door Enno Nuy