Veganisme is een panacee voor tal van morele en medische problemen. Iedereen heeft het over gezondheid, maar allemaal negeren we de Chinese olifant in de kamer: een groot deel van de gezondheidsproblemen wordt veroorzaakt door een dieet met dierlijke producten! In een groot onderzoek in onder meer China, waarbij tot in detail voeding en gezondheid werd vergeleken in tal van dorpen waar mensen verschillende diëten hebben, laat zien dat een plantaardig dieet leidt tot een betere gezondheid en een langer leven. Ik ben veganist vanwege morele principes: voor dieren, milieu en mensen. In zijn boek Vegan. The New Ethics of Eating kiest Erik Marcus voor een andere benadering. Hij begint met een uitgebreide en gedetailleerde samenvatting van medische onderzoeken naar voeding en met name naar het verschil tussen plantaardige voeding en een voedingspatroon met veel dierlijke producten (i.c. vlees, eieren en zuivel). Volgens de Amerikaanse Surgeon General C. Everett Koop sterft 70% van alle Amerikanen ten gevolge van aandoeningen die verband houden met hun dieet! Het standaard Amerikaanse dieet bevat veel vlees, eieren en zuivel.

Tal van medische problemen lossen op van als sneeuw voor de zon als er wordt overgestapt naar een geheel plantaardig dieet: ‘Strong evidence shows that a low-fat vegan diet can practically eliminate the possibility of having a heart attack. Not only that, such a diet dramatically reduces cancer risk and can add years to your life. A vegan diet can also help you to reach and maintain your ideal weight, as well as providing a foundation for lasting health and greater energy.’ (p. X). Een plantaardig dieet is goed voor hart en bloedvaten. Het risico op kanker neemt enorm af. De kans op overgewicht neemt af. Veganisme is het ideale dieet voor een slank postuur, zonder de ballast van dode dieren meer mee te hoeven torsen. Zuivelconsumptie, in tegenstelling tot wat de algemene opvatting is, verhoogt het risico op botontkalking! Een groot deel van de mensen kan geen melk verteren, wat leidt tot allerlei medische klachten, die door artsen doorgaans niet worden gekoppeld aan de zuivel consumptie. Een plantaardig dieet, dus ook zonder zuivel en eieren, bevat nauwelijks cholesterol. Hoeveel mensen slikken er niet cholesterol-verlagers, terwijl een plantaardig dieet de oplossing is? ‘Our hip fracture rates are among the highest in the world. And yet we are also one of the highest dairy consumers in the world.’

Het is een mythe, of beter gezegd leugen, dat je van zuivel sterke botten krijgt. Onderzoek wijst uit dat het niet zo is. Door de grote lobby van de zuivelindustrie is de algemene opinie, ook onder artsen en diëtisten, dat melk goed is voor elk. Zoonosen, ziektes die van dier op mens kunnen overspringen, zoals de vogelgriep, de varkenspest en de gekke koeienziekte, vormen een reëel gevaar voor de volksgezondheid en er bestaat een kans op een uitbraak van een epidemie. Er worden dure maatregelen genomen, onderzoek verricht en gezocht naar vaccins die dan ook in miljoenen moeten klaar liggen in het geval van een epidemie. Een simpele oplossing voor een ingewikkeld probleem en groot gevaar voor de volksgezondheid is een veganistisch dieet en een dierloze landbouw. Helaas is het niet voldoende om zelf veganist te zijn terwijl anderen doorgaan met het kadaver bacchanaal, want ook als veganist kun je ten ondergaan aan een epidemie, ook al was je geen deel van het probleem.

Een vraag die mij bij blijft is: waarom zijn de voordelen van een veganistisch dieet niet algemeen bekend? Waarom meent bijna iedereen inclusief de artsen en diëtisten dat dierlijke producten noodzakelijk zijn voor een gezond dieet? De algemene opinie is dat vlees noodzakelijk is voor proteïne en zuivel voor calcium. Toen ik overstapte op een veganistisch dieet meende ik dat een veganistisch dieet zeker zo gezond was als een dieet met dierlijke producten. Wat ik niet besefte was dat een plantaardig dieet veel gezonder is! Ik ondervind het aan den lijve: ik voel me fit en energiek. Ook mijn vrouw voelt zich fitter dan ooit en is begonnen met hardlopen. Zo komen we in een positieve spiraal terecht van gezond eten, bewegen en dingen ondernemen. Lusteloosheid en moeheid zijn verleden tijd. Het is dus niet alleen dat op de lange termijn de risico’s op hart en vaatziekten, diabetes en verschillende vormen van kanker beduidend minder groot zijn, maar het effect van een plantaardig dieet is direct merkbaar aan hoe je je voelt.

Een van de belangrijkste studies naar het verband tussen voeding en gezondheid is het zogenaamde China-Cornell-Oxford Project, waar het begin van dit artikel aan refereert. Het was een groot onderzoek in China dat in 1983 van start ging en ruim twintig jaar duurde. Het was een samenwerkingsproject tussen de Chinese Academy of Preventive Medicine, Cornell University en University of Oxford. De uitkomst van het onderzoek, gepubliceerd voor een breder publiek als The China Study door Collin Campbell, is dat een veganistisch dieet de kansen op een betere gezondheid en langer leven doen toenemen.

Erik Marcus schrijft dat over zijn transitie naar een plantaardig dieet: ‘I wasn’t very happy with a world in which a healthy diet required that we brutalize animals.’ Dat is wat mij vaak frappeert. Veel mensen menen dat gezondheid (wat dus niet zo blijkt te zijn) prevaleert boven de belangen van dieren. ‘I can’t say the idea of changing my diet excited me. It sounded like work and also like I was going to have to join some weird club or cult.’ Marcus maakt een morele keuze: ‘As I thought about how I wanted to live my life, I realized that one of my priorities was to cause as little suffering as possible. I realized that if I wanted to prevent more suffering than I created, I had to stop eating animals.’

De documentaire film Forks over Knives (2011) van Lee Fulkerson heeft eenzelfde benadering als het boek van Erik Marcus. In de film staat het werk van twee wetenschappers centraal: de voedingsspecialist T. Colin Campbell en de hartchirurg Caldwell B. Esselstyn. Tussen uitleg over het onderzoek van Campbell en collega’s van The China Study door maak je kennis met een aantal Amerikanen die vanwege gezondheidsproblemen overstappen op een geheel plantaardig dieet. Het is ongelofelijk te zien hoe deze mensen in enkele weken vooruit gaan in gezondheid: ze vallen af, voelen zich beter, hun cholesterolgehalte is enorm gedaald, de hoge bloeddruk verminderd en doordat ze zich fitter voelen zijn ze meer gaan bewegen. Campbell merkt in de film op dat er enorm op de kosten voor de gezondheidszorg bespaard kan worden als mensen over zouden gaan op een plantaardig dieet. Hartchirurg Esselstyn betoogt dat de medische zorg anno nu is gericht op symptoombestrijding, door middel van pillen en operaties, zoals hartoperaties.

De farmaceutische industrie en het medische circuit hebben geen belang bij gezonde mensen, maar juist behoefte aan chronisch zieke mensen die afhankelijk zijn van medische ingrepen en medicatie. Daarmee wordt de oorzaak echter niet weggenomen. Statistieken laten zien dat er een grote mate van samenhang is tussen de toename van de consumptie van dierlijke producten en een toename van zogenaamde welvaartsziektes. Nu het wetenschappelijk bewijs voor deze causale relatie er is, is het vreemd dat overheidsinstanties een plantaardig dieet niet aanbevelen en reguleren. De kink in de kabel zijn de machtige lobby organisaties en het gemakzucht van mensen. In een artikel schrijven Campbell en Esselstyn: ‘Who will protect the public? Not our government: The U.S. Department of Agriculture's nutrition pyramid is laden with food that will guarantee millions will suffer ill health. Not the American Dietetic Association, which is controlled by food corporations. Not the insurance industry, which profits by selling plans to the sick. Not the pharmaceutical industry, which pockets billions from chronic illnesses. And not the medical profession, in which doctors and nurses receive virtually no training in nutrition or behavioral modification, and are handsomely rewarded for administrating drugs and employing technical expertise.’ Wat kan helpen is dat er rolmodellen en voorbeelden zijn over wat een veganistische levensstijl inhoudt. Een voorbeeld hiervan is de Duitse natuurkunde student Attilla Hildmann, die veganistische kookboeken maakt gecombineerd met een fitnessprogramma. Hij is zelf een voorbeeld van hoe radicaal de transformatie kan zijn. Van een vadsige student ontpopt hij zich tot een gespierde atleet. Zijn boek Vegan for Fit is een kookboek met eenvoudige gerechten voor de hele dag en tevens is het een fitness/dieet programma van 30 dagen waarbij een plantaardig dieet wordt gecombineerd met een gestructureerd fitness programma. Ook is het een lifestyle boek, over hoe een trendy green vegan urban life style eruit kan zien. Er staan foto’s in van Attila die hardloopt of fietst op zijn MTB door Berlijn en oefeningen doet in parken waarbij hij kinderspeeltoestellen gebruikt als fitnessapparaten.

In het boek staan voorbeelden van mensen, met foto voor en na, die de Vegan for Fit Challenge zijn aangegaan. Hildmann geeft een nieuwe draai aan veganisme door het trendy en sexy te maken en het gezondheidsaspect van een plantaardig dieet te benadrukken. Hildmann merkt op: ‘Wir alle sind in ein System hineingeboren, in dem es normal erscheint, dass einige von uns ubergewichtig sind oder an ernaehrungsbedingten Krankheiten leiden. Und dass wir selbst ein paar Kilos zuviel haben, erscheint uns ebenfall normal –sogar wenn wir uns bereits unwohl fuehlen.’ (p. 8). Attila Hildmann appelleert aan mode en life style. Er zijn meer boeken die deze life style benadering hebben, bijvoorbeeld de kookboeken van Lisette Kreischer, zoals NonFish*a*Li*Cious. Het visvervangende kookboek, waarbij ze werkt met visvervangers, zoals zeewier, om de typische vissmaak te creëren. Veggie in pumps. Gids voor een ecofabulous leven roept een ander beeld op dan het geijkte ‘geitenwollensokken idealisme’. Er is een Vegan for Dummies en een Complete Idiot’s Guide to Plant Based Nutrition. Kortom, zo wordt veganisme iets waar je graag bij wilt horen.

Collin Campbell concludeert in The China Study: ‘We have reached a point in our history where our bad habits can no longer be tolerated. We, as a society, are on the edge of a great precipice: we can fall to sickness, poverty and degradation, or we can embrace health, longevity and bounty.’ Wat is er nog meer nodig voor mensen beseffen dat veganisme een panacee is voor tal van morele en medische problemen?


Recensie door Floris van den Berg

Dr. Floris van den Berg is filosoof en veganist.

Erik Marcus, Vegan. The New Ethics of Eating, revised edition, McBooks Press, Ithaca, NY, 2001 (1998)

Links
mailto:florisvandenberg@dds.nl
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be