Tom Lanoye zal volgende week drie literaire optredens verzorgen in Kinshasa tijdens het kunstenfestival Connexion Kin, dat loopt van 7 tot 16 juni. Connexion Kin is een hedendaags, multidisciplinair en internationaal kunstenfestival dat KVS (Brussel) jaarlijks organiseert in Kinshasa. Het brengt artiesten samen uit Congo, Afrika, Europa en andere continenten. Onder hen bv. Dieudonné Niangouna, de 'artiste-associé' van het komende Festival d’Avignon. Er gaat ook werk van Faustin Linyekula in wereldpremière. Uit België zijn behalve Lanoye ook Manu Riche en Walter Verdin present.

Lanoye zal voorlezen uit de drie prozawerken die tot nu toe van hem zijn uitgegeven in het Frans: Forteresse Europe (Fort Europa), La Langue de ma Mère (Sprakeloos) en Les Boîtes en Carton (Kartonnen dozen). Het is de eerste keer dat Lanoye lezingen geeft in Congo. Het toont aan dat hij ook als proza-auteur een steeds groter Franstalig publiek bereikt, nadat zijn toneel eerder al hoge toppen scheerde op het Festival d’Avignon en het Festival d’Automne de Paris. Les Boîtes en Carton werd onlangs, samen met werk van auteurs als Julian Barnes en Amin Maalouf, in Cognac (Frankrijk) genomineerd voor de Prix Jean Monnet de Littérature européenne.

Kort na verschijning stond Les Boîtes en Carton bovenaan de Boekentoptien van de Brusselse krant Le Soir. In de herfst speelt Lanoye in Brussel en Wallonië opnieuw de tweetalige bewerking van Sprakeloos (Sprakeloos op de planken/La Langue de ma Mère sur scène), in een coproductie met KVS, Théâtre National en Behoud de Begeerte.

In oktober ten slotte brengt de Parijse uitgeverij Editions de la Différence Tombé du Ciel uit, zoals Heldere hemel — Lanoyes Boekenweekgeschenk uit 2012 — zal heten. De vertaling is andermaal van Alain van Crugten, de vertaler van o.a. ook het toneelwerk en Het Verdriet van België van Hugo Claus.

Connexion Kin is een festival van KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in samenwerking met Institut Français Halle de la Gombe, Centre Wallonie-Bruxelles, Espace Culturel Les Béjarts, K-Mu Théâtre, Suka!, Collectif Sadi, Théâtre National de la Communauté française, Theaterformen Hannover/Braunschweig en met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Fondation Telema, Koning Boudewijnstichting, Fonds Prins Claus, Institut Français & Kulturstiftung des Bundes.Links
http://www.connexionkin.com
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be