Een soort van liefde

boek

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska is een van onze meest beloftevolle filosofen. Nadat ze haar doctoraat behaalde aan de Universiteit van Gent, trok ze naar de Verenigde Staten waar ze les gaf aan het Amherst College in Massachusetts, een van de beste universiteiten in de wereld. In 2011 publiceerde ze haar boek De verovering van de vrijheid, een pleidooi voor positieve vrijheid, dat heel wat waardering kreeg en onder meer bekroond werd met de prijs van de Mens.nu als beste non fictie boek van de voorbije twee jaar. Nadien werkte ze als postdoc onderzoekster aan de Princeton University en publiceerde ze tal van teksten in diverse dag- en weekbladen.

In 2016 verscheen bij De Bezige Bij, enigszins verrassend, haar eerste roman Een soort van liefde. Het is een schot in de roos. Alicja Gescinska gebruikt het Nederlands naast haar eerste taal Pools, en gebruikstaal Engels, en demonstreert daarmee haar enorme taalvaardigheid. En dan nog over een onderwerp dat helemaal niet voor de hand ligt. De liefde. Wie of wat kan daar nog iets aan toevoegen? Zijn er nog onontgonnen invalshoeken over een onderwerp dat zo vaak beschreven en bestudeerd werd? Jazeker, Gescinska slaagt erin om het begrip liefde in diverse lagen te gebruiken en op die manier een originele invalshoek te vinden voor haar verhaal.

Een soort van liefde gaat over de onmogelijke band tussen een dochter en haar overleden vader, en tegelijk over de aantrekkingskracht tussen een jonge studente en haar professor. En ja, het gaat bij de man over dezelfde persoon. Kan een oudere professor die in zijn relatie geen affectie meer voelt toch nog liefde voelen? En kan een jonge studente die de kans heeft op tal van leuke relaties, de weg inslaan van een op het eerste zicht onmogelijke liefde met een veel oudere man? Ja, het kan. En juist dat intrigeert de lezer. Hoe zullen ze elkaar ‘verstaan’? En is een dergelijke liefde wel oprecht en gemeend? Gescinska weeft er een verhaal rond, maar haar uitkomst is bijzonder helder: ja, het kan.

Maar wat dan met de relatie van de oude, overleden man, en zijn dochter? Zij heeft eerst geen enkele band meer met haar vader en wenst die ook niet meer te hebben. Gaandeweg begint ze te beseffen dat haar vader geen outlaw was, maar een man van vlees en bloed. Iemand die zijn hele leven hunkerde naar liefde met en voor zijn naasten. Maar als je dat beseft, ben je allicht reeds te oud. In die zin schakelt Gescinska onvermijdelijk van heden naar verleden en toekomst. Een soort van liefde is dan ook een prachtig boek, maar niet voor wie er een richtlijn hoopt uit te puren. Liefde is hoogst persoonlijk, en niemand kan het sturen of bepalen. De hoofdpersonen uit Een soort van liefde hopen het misschien, maar zijn er zich van bewust dat ze er uiteindelijk alleen voor staan.

‘De liefde is de toestand waarin de mens de dingen het meest ziet zoals ze niet zijn,’ zei Friedrich Nietzsche. Dat lijkt me ook de essentie van de roman van Alicja Gescinska. Mensen zien elkaar graag, maar dan wel elk op hun manier, geheel persoonlijk en uniek. De realiteit is genuanceerder, en net dat heeft Gescinska zo goed beschreven. Over een jonge vrouw die zich volledig blootgeeft, maar tegelijk beseft dat ze afstand doet van haar lichamelijkheid. En een dochter die gaandeweg beseft dat haar vader eigenlijk een hele liefdevolle man was. Dit boek is een parel en verdient dan ook alle aandacht. Omdat het ons doet nadenken over de essentie van het leven: met wie wil ik de rest van mijn leven doorbrengen, al is dat door de grillen van het lot niet altijd mogelijk.


Recensie door Dirk Verhofstadt

Links
mailto:verhofstadt.dirk@telenet.be
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be