Vlaanderen WalloniŽ, je tíaime moi non plus

boek vrijdag 17 november 2006

Rudy Aernoudt

De actualiteit werd recent weer beheerst door schandalen in WalloniŽ. Ook al braken enkele van deze schandalen nog vlak voor de verkiezingen uit en spelen ze zich allemaal af in dezelfde politieke kringen, toch strafte de Waalse kiezer op 8 oktober de heersende partij in WalloniŽ, namelijk de PS, niet af. Het onbegrip in Vlaanderen stijgt, maar niet bij iedereen.

Met de veelzeggende titel Vlaanderen, WalloniŽ, je tíaime moi non plus zorgde dit boek reeds voor enige deining in de media. Een Vlaming, een liberaal, die zich verzet tegen de afscheuringsdrang en het negativisme over de Walen dat zich de laatste jaren in Vlaanderen meer en meer manifesteert is bijna ongehoord. Rudy Aernoudt is echter de geknipte persoon om over dit onderwerp te spreken. Niet alleen houdt hij zelf van de enige controverse, maar is hij ook een van de weinige en misschien wel de enige in het huidige politieke en economische landschap die de nodige ervaring heeft aan beide kanten van de taalgrens om tot een dergelijk inzicht te komen.

Rudy Aernoudt was hoofdeconoom bij de Europese Commissie toen hij in 2001 door Waals minister van Economie Serge Kubla (MR) als kabinetschef werd aangetrokken. In 2003 stapte hij over naar het kabinet van federaal minister van Economie Fientje Moerman (VLD). Een jaar later volgde hij Moerman toen ze dezelfde portefeuille in de Vlaams regering kreeg. Sinds 1 september staat hij aan het hoofd van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid. Ook hier ging zijn streven naar een efficiŽnter gebruik van overheidsmiddelen niet onopgemerkt voorbij.

Een inefficiŽnte overheid is dan ook een grotere kost voor elke Vlaming dan de middelen die van Vlaanderen naar WalloniŽ gaan. Internationaal onderzoek toonde aan dat er een duidelijke correlatie bestaat tussen de professionaliteit van de overheid en de economische ontwikkeling van een regio. De Belgische overheden zouden dezelfde output kunnen genereren met 66% van de middelen die zij daar vandaag voor inzet. De inefficiŽntieverspilling van 34% of omgerekend 16% van het Bruto Binnenlands Product, overtreft ruimschoots de transfers. Drie euro per dag: dat is wat iedere Vlaming betaalt voor zijn Waalse broeders. Schande roepen de ťnen, uiting van solidariteit roepen weer anderen. Veelal worden dergelijke stellingen ingenomen zonder de situatie in beide landsdelen te kennen. In dit boek worden de relaties tussen Vlamingen en Walen zo objectief mogelijk geanalyseerd

De auteur zet in eerste instantie de bestaande clichťs in een ander daglicht en gaat daarna over naar een overzichtelijke samenvatting van de realiteit. Een Waal is niet lui stelt de auteur. In de eerste plaats is het moeilijk om over WalloniŽ te spreken als ťťn geheel, de regionale verschillen zijn er intern net zo groot als binnen Vlaanderen. Ten tweede laten de structuren echter niet toe om dit te uiten en wordt de ondernemingszin gefnuikt. Een wissel van de macht zou zuiverend werken, maar aangezien drievierde van de kiezers van de PS werklozen zijn lijkt het niet zo eenvoudig om deze cirkel te doorbreken.

De cijfers zelf zijn voor de mensen die hier enigzins mee vertrouwd zijn niet nieuw, maar het is de eerste keer dat ik ze op een overzichtelijke en duidelijke manier zag weergegeven. Niet ťťn enkel cijfer wordt geciteerd en daar de nodige conclusies aangehangen, maar alle relateerde cijfers worden in een samenhangende context naar voor gebracht en conclusies worden niet enkel op de huidige situatie gebaseerd. Vlaanderen evolueert en de uitdagingen van de toekomst worden dan ook niet ontweken. Ook andere heikele themaís zoals de loononderhandelingen, de perverse ondernemingssubsidies, de aanpak van de werklozen en de belabberde economische toestand van WalloniŽ worden in dit boek niet geschuwd. De afwisseling van de naakte cijfers met anekdotes (uit het leven gegrepen) maken het boek licht verteerbaar. De titel geeft reeds aan dat de relatie tussen de beide regioís niet zo eenvoudig zijn en misschien zelfs een stuk gebaseerd op misverstanden.

Het boek is zeker geen pleidooi voor een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, in tegendeel, de auteur stelt een concrete aanpak van de verschillende uitdagingen die op ons afkomen voor. Zoals een betere samenwerking tussen de regioís (zonder de federale overheid) de ruimte biedt om eigen accenten te leggen en toch de nodige synergieŽn te creŽren. In een volwassen federale staat is dit ook mogelijk. Aernoudt maakt dit duidelijk met naar het voorbeeld te verwijzen van de buitenlandse handel, waar de drie gewestelijke agentschappen belast met het bevorderen van internationaal ondernemen eind vorig jaar een samenwerkingsakkoord afsloten. Hierin werd afgesproken om in het buitenland in een aantal geselecteerde landen samen te werken om de middelen optimaal in te zetten. Het buitenlands netwerk waar elke Vlaamse ondernemer beroep op kan doen werd hierdoor uitgebreid met 17 posten.

Het boek is volgens mij eerder een oproep aan de Vlamingen om zich niet blind te staren op de huidige, en zoals dit boek zal aantonen, minimale verschillen, met WalloniŽ, maar indien wij vooruit willen gaan moeten wij ons durven meten aan de best presterende regioís in Europa en streven naar het dichten van die kloof. Vlaanderen, waar wachten we nog op?


Recensie door Katrien Leinders

Rudy Aernoudt, Vlaanderen WalloniŽ je t'aime moi non plus, Roularta Books, 2006

Links
mailto:katrien_leinders@hotmail.com
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be