De Onvolmaakten

boek vrijdag 18 november 2011

Tom Rachman

De Onvolmaakten vertelt het verhaal van elf betrokkenen bij een krant. Die Engelstalige krant, in de jaren vijftig opgericht door een rijke Amerikaan in Rome, bediende eens lezers over de hele wereld van het eerste nieuws. Maar die tijd lijkt voorbij. De oplages kelderen. De krant lijdt verlies. Tom Rachman (London, 1974) werkte zelf als correspondent in onder andere New York, India, Sri Lanka, Japan en Zuid-Korea. Dankzij zijn achtergrond kon hij de journalistiek accuraat als romansetting inzetten.

In ieder hoofdstuk staat een andere medewerker van de krant centraal. Vrijwel al deze personages zijn gevoelige, soms neurotische mensen. Ze lijken symbool te staan voor het verval van hun krant: de snelheid van de wereld ontglipt hun, henzelf in nostalgie achterlatend. De corrector bijvoorbeeld is een komisch type die er zijn eer aan ontleent om anderen op kleine spelfouten te wijzen, maar die thuis behoorlijk onder de plak zit. En de hoofdredactrice verhoort met hang naar zelfkwelling haar ex hoe ze het vroeger deed in bed. De beschrijving van het werk van de correspondenten, leidinggevenden en redacteuren geeft een herkenbaar en leuk inzicht in het werk van journalisten. Maar de krant blijkt vooral een geschikte setting om de menselijke psyche uit te pluizen en ondergedompeld te worden in de gevoelens en zwakheden van alledaagse mensen. Collega’s, van wie de lezer meer te weten krijgt dan zij van elkaar.

Veel gebeurtenissen – zoals het afpakken van een baan, het niet kunnen terugwinnen van een geliefde – zijn zo aangedikt dat je ze ruim van te voren voelt aankomen. Zeker gezien het verteltempo (hoog) is er weinig tijd voor subtiele hints en een gestage ontwikkeling. Maar juist het feit dat enkele regels al een schat aan informatie bevatten, bijvoorbeeld over iemands verleden, heeft een meeslepend effect. De verteller houdt zich op de achtergrond, waardoor we uit een enkel woord moeten opmaken wat er aan de hand is, welk trauma een personage zal opbreken. De vele affaires met onverwachte wendingen maken het boek ook spannend.

Met een bijna pathetisch slot – ondanks zijn onwaarschijnlijkheid toch aangrijpend – wordt het einde van het krantentijdperk aangekondigd. Of dat zich zo dramatisch zal voltrekken weet ik niet. Ondertussen is De Onvolmaakten een goed en meeslepend debuut: over het werk bij de krant, en de gevoelens van degenen die hem maken.


Recensie door Isabelle Buhre


Tom Rachman, De Onvolmaakten, Nieuw Amsterdam, 2011

Links
mailto:isabelle@liberales.be
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be