The Audacity of Hope

boek vrijdag 26 januari 2007

Barack Obama

“Understand something boy. You’re not going to college to get educated. You’re going there to get trained. They’ll train you to want what you don’t need. They’ll train you to manipulate words so they don’t mean anything anymore. They’ll train you to forget what it is you already know. They’ll train you so good, you’ll start believing what they tell you about equal opportunity and the American way and all that shit. They’ll give you a corner office and invite you to fancy dinners and tell you you’re a credit to your race. Until you want to actually start running things, and then they’ll yank on your chain and let you know that you may be a well-trained, well-paid nigger, but you’re a nigger just the same.”

Het is een quote uit Dreams from my Father, de nu elf jaar oude autobiografie van Barack Obama. Wanneer Obama Hawaï, waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht, verlaat om te gaan studeren, waarschuwt zijn oude vriend, een zwarte dichter, hem: hou je ogen open, anders zul je je ras en je volk opgeven en je conformeren zonder dat het iets oplevert. Obama is de uitdaging aangegaan. Hij heeft zich laten trainen; in Harvard Law School nog wel, waar hij de eerste zwarte voorzitter van de Harvard Law Review werd. Hij gelooft ook in de Amerikaanse droom: zijn tweede boek The Audacity of Hope heeft als ondertitel Thoughts on Reclaiming the American Dream. En hij werd een ‘voorbeeld voor zijn ras’, onder meer door als vijfde zwarte sinds de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten (en momenteel enige) verkozen te worden in de Amerikaanse Senaat. Nu wil hij de ultieme uitdaging aangaan: hij wil echt de boel gaan leiden, en doet een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten.

De vraag is of Amerika ondertussen genoeg veranderd is om het laatste deel van de voorspellingen van de oude dichter niet te doen uitkomen. Demografisch wel. In twaalf staten is een derde van de inwoners zwart, latino of van Aziatische afkomst. In vier andere staten (waaronder Texas, thuisstaat van Bush) en in Washington DC zijn de minderheden de meerderheid geworden. In die spreekwoordelijke melting pot is Barack Obama als zoon van een Keniaanse vader en een moeder uit Kansas niet exotischer dan vele anderen. Maar de Verenigde Staten als land zal pas in 2050 niet langer overheersend blank zijn. Barack Obama moet dus meer zijn dan de kandidaat van de zwarten en de minderheden.

Inhoud heeft hij in elk geval. In Dreams from my Father schrijft hij een zeer persoonlijk en soms aangrijpend verhaal van iemand die tot verschillende werelden behoort. In zijn jeugd worstelt hij met zijn huidskleur, maar zijn afkomst geeft hem ook de kans op te groeien in Indonesië en in Hawaï en een bredere kijk op de wereld te hebben dan de doorsnee Amerikaanse politicus. Waar Bush na 9/11 in Westernstijl reageerde met ‘We’ll smoke ‘em out of their holes’, heeft Barack Obama het in zijn tweede, politieke boek over een ander “hole”: het begrotingsdeficit waar de VS zich zal moeten uitgraven.

Nodeloos te zeggen dat zijn voorstellen over de hervorming van de fiscaliteit, van de gezondheidszorg en van onderwijs ver af staan van het beleid dat de Bush-administratie nu voert. Maar hij heeft het ook over de plaats van religie in het publieke leven, een thema dat je de jongste tijd vaker terugvindt bij de Democraten. Madeleine Albright, de voormalige VS-minister van Buitenlandse Zaken, poogt in haar boek De macht en de almacht zelf een antwoord te geven op het belang van religie in buitenlands beleid. De zoon van een als moslim opgevoede vader en een niet kerkelijke moeder is een overtuigd en praktiserend christen geworden die zich op latere leeftijd liet dopen. Maar hij is pro-choice (voor abortus), een fervent voorstander van de scheiding tussen kerk en staat en geeft als prof grondwettelijk recht ook de geschiedenis en het constitutionele kader voor zijn politieke standpunten.

Om van kandidaat naar president te gaan moet je compromissen sluiten. Dat doet hij ook. Hij is een genuanceerd politicus, een voorstander van bipartisanship, waarbij democraten en republikeinen de partijgrenzen overstijgen en samenwerken rond inhoudelijke dossiers. Dat uit zich in standpunten waarmee hij zich in het centrum van het Amerikaanse kiespubliek plaatst. Zo vindt hij de doodstraf in sommige gevallen wél gerechtvaardigd, pleit hij voor gun control in de steden maar heeft begrip voor de diepgewortelde culturele betekenis van wapenbezit in landbouwstaten. Zo is hij ook een voorstander van vrijhandel maar stemt toch tegen een (kleiner) vrijhandelsverdrag met een aantal Centraal-Amerikaanse landen.

Je hoeft het niet altijd met hem eens te zijn om respect te hebben voor Barack Obama. In tegenstelling tot Hilary Clinton, die stemde voor de oorlog in Irak, was hij altijd tegen. Hij is nu woordvoerder van de democraten over Irak. Hij is een grassroots politicus die begon als buurtwerker in de achtergestelde zwarte wijken van Chicago. Hij bouwt zijn carrière op inzet en bekwaamheid en niet op een fortuin, een huwelijk of politieke voorouders. Barack Obama is écht. Hij komt van ver en hij reikt nog veel verder. De oude zwarte dichter uit zijn jeugd indachtig, zou je bij het lezen van zijn leven en dromen opnieuw gaan geloven in ‘equal opportunity and the American way and all that shit’.


Recensie door Fientje Moerman

Barack Obama, The Audacity of Hope, 2006, Crown Publishers, NY, ISBN 0-307-23769-9

Links
mailto:fientje.moerman@telenet.be
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be