In de ban van de ring

boek

Kerry Howley

Net ontsnapt uit een vermoeiend congres over Husserl komt de jonge filosofe Kit in een achterafzaaltje terecht waar ze twee mannen elkaar te lijf ziet gaan in een kooi. De een is duidelijk geen partij voor de ander, veel te zwaar en te log, en hij krijgt dan ook een pak stevige klappen te verduren. Maar toch is het naar deze man dat Kits sympathie meteen uitgaat. “Deed het pijn?” is haar eerste vraag nadat de vechter door een paar gasten de kooi is uitgedragen. “Nee,” antwoordt hij, “Het voelde als wakker worden”. En dat is ook het gevoel dat Kit had toen ze stond te kijken hoe die twee mannen elkaar een poot uitdraaiden: extase. Fuck die Husserl, beslist ze, en ze neemt zich voor een filosofische expeditie op te zetten met als doel die extase te vangen en te beschrijven

Zoals de hipster zijn bril heeft, de priester zijn kraag en de politieagent zijn snor, zo heeft ook iedere kooivechter zijn volgeling. Het is de persoon die de vechter buiten de kooi met zijn voeten op de grond houdt en hem constant herinnert aan het verschil tussen een gedisciplineerd vechter en een ordinaire schurk. Kit wordt de volgeling van Sean, zoals de fin-de-carričre vechter heet die zijn kost verdient door zich in de kooi keer op keer weer professioneel te laten ‘ontmantelen’. Wat ze in hem apprecieert is dat hij een aanhoudende verbijstering uitstraalt en geen moeite heeft met alleen zijn.

Eenzelfde existentiële eenzaamheid treft ze ook aan bij Erik, die ze eveneens gaat volgen, ook al hoort zulke ‘overspel’ in feite niet. Hij is tien jaar jonger dan Sean, staat aan het begin van zijn loopbaan, en doet naast vechten niet veel anders dan reusachtige hopen voedsel verzetten terwijl hij zich met zijn eigen GSM laat filmen. Kit is aanvankelijk niet onder de indruk van zijn haantjesgedrag. Maar dat verandert nadat ze een avond met hem en zijn vrienden doorbrengt terwijl zij voor de honderdste keer Arnold Schwarzeneggers Pumping Iron bekijken en daarbij spacemuffins en filmcitaten met elkaar delen. Dit lijken helemaal geen vechters, constateert ze, eerder jongens die te klein zijn om American football te spelen. En naarmate Eriks carričre een vlucht neemt en hij zich in Rio - de hoofdstad van de extase - opmaakt de kampioen vedergewicht Ultimate Fighting van de troon te stoten, groeit haar fascinatie voor hem.

Sean en Erik zijn echt bestaande vechters en om haar debuut In de ban van de ring te schrijven heeft Kerry Howley hen ook werkelijk een paar jaar gevolgd. We hebben hier dus te maken met non-fictie, al zou je dat aanvankelijk niet vermoeden, zo fantastisch schrijft Howley. Uitleggen waar het Husserl of Nietzsche om te doen was gaat haar net zo goed af als beschrijven hoe het bloed dat uit Seans kapotgeslagen neus gutst zich vermengt met het zweet op zijn borst om zo een delta van kleine riviertjes te vormen, of om je te laten voelen hoe Erik je schouders en knieën uit de kom draait, waarna hij je halsslagader dichtknijpt die hij net daarvoor met een chirurgische precisie heeft weten te lokaliseren.

Tijdens het lezen voel je de extase waarnaar vertelster Kit op zoek is aan den lijve, en je merkt ook hoe verslavend die werkt. Dit is meer dan een boek, besef je, dit is een ode aan het leven, ook al bestaat dit er dan uit dat je iemand anders in elkaar slaat, of door die ander in elkaar geslagen wordt. Dan ervaar je tenminste dat je geen mossel bent.
Recensie door Marnix Verplancke

Deze recensie verscheen eerst in de boekenbijlage van De Morgen.

Kerry Howley, In de ban van de ring, Lebowski, 2015, 286 p., 19,99 euro.

Links
mailto:marnixverplancke@icloud.com
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be