Avonturen van een Nederbelg

boek vrijdag 22 oktober 2004

Derk-Jan Eppink

Derk-Jan Eppink is een Nederlandse journalist die er bewust voor koos om zijn vak uit te oefenen in België. Hij ruilde zijn baan bij NRC Handelsblad voor De Standaard en viel in Vlaanderen snel op door zijn scherpe pen en zijn ongezouten mening op televisie. In 1998 schreef hij een eerste boek onder de titel Vreemde buren. Over politiek in Nederland en België, waarin hij zijn twee vaderlanden met elkaar vergeleek. Het werd een succes want intussen is het aan een zesde herdruk toe. In 2000 verliet Eppink De Standaard om medewerker te worden van de liberale Europese commissaris Bolkestein met Brussel als werkplaats. En nu is er zijn nieuw boek onder de titel Avonturen van een Nederbelg. Een Nederlander ontdekt België waarin hij op anekdotische wijze zijn verblijf in ons land beschrijft. Het is een grappig boek waarin vooral Vlamingen veel van zichzelf zullen herkennen en zeker die Vlaamse politici waarmee de auteur een soort van haat-liefdeverhouding heeft.

‘In België zijn er dingen die je niet ziet en zie je dingen die er niet zijn’, zo vertrouwde Rudy, een jonge liberale politicus uit het Gentse hem begin jaren tachtig toe en die uitspraak heeft Eppink blijkbaar goed onthouden. De persoonlijke gebeurtenissen die hij met een goed gevoel voor humor beschrijft, zijn er het – deels ongewilde – resultaat van. Zo beschrijft hij zijn ervaringen met de voormalige vaste politieke waarden als Paul Vanden Boeynants, Louis Tobback, Marc Eyskens en Herman De Croo. Opvallend is hoe Eppink na een persoonlijke confrontatie met deze ‘krokodillen’ van de Belgische politiek mild is in zijn oordeel. Hilarisch is alvast zijn bezoek aan De Croo – de kampioen van het sociaal dienstbetoon – in zijn woonst in Michelbeke waarbij hij zich laat verleiden tot een uitstapje te paard. Zijn paard sloeg op hol en De Croo moest hem als het ware redden. Het zet Eppink aan om zijn visie over De Croo bij te stellen als ‘een minzaam man, sociaal en warmbloedig’. Zelden is een journalist zo snel bezweken voor de charmes van Herman De Croo als de bull-terriër van de Wetstraat Eppink.

Hoe moeilijk zijn contacten met het politieke establishment verliepen blijkt ook uit zijn relatie met de toenmalige VLD-voorzitter en latere eerste minister Guy Verhofstadt. Door omstandigheden wordt hij voor de krant een beetje een Verhofstadt-watcher. Steeds opnieuw geraakt hij gecharmeerd door het optreden van de liberale kopman, maar die is blijkbaar overgevoelig voor kritiek. Daarop volgt steevast een forse ruzie en een uitgebreid restaurantbezoek om de zoveelste verzoening te bezegelen. Dit hoofdstuk kenmerkt de twee protagonisten. Aan de ene kant de voluntaristische politicus die blijkbaar moeilijk overweg kan met kritiek en anderzijds de gedreven journalist die staat op zijn onafhankelijkheid. Het mondt uit op een publieke ruzie die heel wat naklank krijgt in de politieke wereld.

Bijzonder ludiek is de beschrijving van Derk-Jan Eppink van de bijeenkomst van de ‘gestelde lichamen’, de nieuwjaarsreceptie van het Koninklijk Paleis. Hij huurde een door het protocol voorgeschreven rokkostuum waardoor hij ‘eruit zag als een pinguďn’ en trok er naartoe met een uitnodiging die niet voor hem, maar voor de hoofdredacteur van zijn krant bedoeld was. Uiteindelijk heeft hij nog een onverwacht persoonlijk gesprek met koningin Paola. Het vervolg is een bijzonder grappige beschrijving waarbij Eppink zichzelf als een soort Mr. Bean bij de Queen beschrijft. Het lijkt wel een hoofdstuk uit de bestsellers over Adiaan Mole en Het dagboek van Bridget Jones.

Op een dag moet Derk-Jan Eppink ook de Vlaamse bijeenkomst aan de Ijzertoren verslaan. Het werd een memorabele bijeenkomst waarbij heetgebakerde militanten van het Vlaams Blok de weide opstormden en de leden van de Volksunie omsingelden en intimideerden. Eppink registreerde het als buitenstaander als een wat vreemde symbolenstrijd en dat gevoel delen heel wat Vlamingen met hem. Hilarisch zijn ook beschrijving van pogingen om de eigenzinnige Eppink in te lijven in de loge en in het Opus Dei. ‘Als Nederlander voel ik instinctief weinig voor geheime genootschappen. Als Belg zou ik wellicht lid zijn geworden van beide, om er mijn voordeel mee te doen’, zo schrijft hij.

In zijn besluit geeft Eppink een al bij al nog flatterend beeld van de Vlamingen. Ze zijn wel gezagsgetrouw maar ze denken steeds hoe ze onderuit kunnen komen aan de wettelijke bepalingen. Vlamingen zijn in de loop van de geschiedenis steeds onderdrukt geweest door andere volken. Zoals de Spanjaarden, de Oostenrijkers, de Fransen, de Hollanders en de Duitsers. Juist daarom staan ze zo sceptisch tegenover elke vorm van gezag. Derk-Jan Eppink weet dat en het is waarschijnlijk dat wat hem zo aantrekt in het Bourgondische Vlaanderen.


Recensie door Dirk Verhofstadt

Derk-Jan Eppink, Avonturen van een Nederbelg, Lannoo, 2004

Links
mailto:verhofstadt.dirk@pandora.be
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be