Minnares van de duivel

boek vrijdag 14 mei 2004

Naima El Bezaz

De van oorsprong Marokkaanse schrijfster Naima El Bezaz (1974) schreef haar debuut op 21-jarige leeftijd en was daarmee een van de eerste migrantenschrijvers die van zich liet horen. Het boek was meteen een hype en kreeg daarvoor de IBBY-prijs. Nu, ruim 6 jaar later, ligt haar tweede boek in de winkel: de verhalenbundel Minnares van de duivel. Was haar debuut, De weg naar het noorden, nog een wat simpel verhaal over problemen van illegalen, in Minnares van de duivel ontpopt ze zich tot een echte vertelster met een interessant verhaal.

Naima El Bezaz zou graag willen dat de Nederlandse literatuur wat mystieker werd. Met Minnares van de duivel draagt ze daar haar steentje aan bij. In alle verhalen uit deze bundel speelt zwarte magie en het bovennatuurlijke een belangrijke rol. Het maakt het boek sprookjesachtig. Tegelijkertijd is het doordrongen van keihard realistische thema's als vrouwenonderdrukking, (on)geluk in de liefde en seks.

Naima El Bezaz beschrijft het leven van islamitische vrouwen in Marokko niet al te rooskleurig. In het eerste verhaal wordt Nourlaila, een meisje van vijftien, uitgehuwelijkt aan Sabir, de beste vriend van haar vader. Nourlaila moet maagd zijn en dus moet er na de huwelijksnacht bloed op het laken zitten. ‘De eer van de familie zat, zo te zeggen, tussen Nourlaila's benen. Alleen had Sabir die eer een jaar eerder ruw weggestoten.' Sabir heeft Nourlaila verkracht toen ze water ging halen uit de waterput. Tijdens de huwelijksnacht verwondt hij haar met een kapmes om het bloed aan de familie te kunnen laten zien.

De centrale figuur in het boek is Lalla Rebha, een seherra, een heks. Zij komt in ieder verhaal terug. Is een echtpaar ongelukkig in de liefde? Zij kan er (tegen betaling) iets aan doen. Ook als een paar gelukkig is, draait zij haar hand er niet voor om, om op verzoek van de duivel, ze uit elkaar te drijven. Lalla Rebha wordt daarbij geholpen door de djinns, de geesten. Ze is een intrigerende, op waarheid gebaseerde figuur. Volgens El Bezaz geloven veel Marokkanen nog steeds in seherra's en de macht die ze kunnen uitoefenen.

Naast zwarte magie, eer en de liefde, gaat het in Minnares van de duivel ook om seks. Voor een (genaturaliseerde) Marokkaanse toch een opvallend onderwerp. Het heeft El Bezaz dan ook al een conflict opgeleverd met een vrouwenorganisatie in Heerhugowaard. Ze zou daar onlangs een lezing houden, maar die werd afgezegd omdat er gevreesd werd voor negatieve reacties van allochtone vrouwen. De veelvuldige seksscènes zouden zij niet waarderen. El Bezaz reageerde geïrriteerd. Wat een arrogantie dat zo'n Nederlandse organisatie meent te kunnen denken voor migranten.

Minnares van de duivel blinkt niet uit door een geweldige stijl. De zinnen zijn eenvoudig en weinig poëtisch, maar missen hun doel niet. Op een bijna ouderwets heldere en doeltreffende manier vertelt El Bezaz haar fantasierijke verhalen, die boeien van begin tot eind. Sta je niet open voor zwarte magie? Dan moet je er zeker niet aan beginnen. En anders… zeker wel!


Recensie door Linda Vosjan.

De recensie verscheen eerst op de website van Radio Wereldomroep Nederland.

Naima El Bezaz, Minnares van de duivel, Contact, 2002

Links
http://www.rnw.nl/taal/html/bezaz020411.html
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be