Pantheon. Navel van de aarde

boek vrijdag 24 juni 2005

Carine Cuypers

Door hun veroveringen kwamen de Romeinen in contact met heel veel volkeren en met nog meer goden. Ze brachten die goden graag mee naar Rome en ze bouwden er tempels voor. Regelmatig werden dergelijke tempels verwoest door een brand. Keizer Hadrianus liet tussen 118 en 125 een stevige tempel bouwen voor alle goden tegelijk, op het Marsveld, op de plaats van de verwoeste tempel van Agrippa, vriend en schoonzoon van Augustus. Zijn kolossaal bouwwerk werd het hoogtepunt van de Romeinse bouwkunst en overleefde alle rampen die Rome troffen door de schuld van de mens of van de natuur.

Dit stevig gekafte boek schetst de ontstaansgeschiedenis van het Pantheon en de functies die het nadien kreeg. Vanaf 609 werd het een kerk, de Sancta Maria ad Martyres. Vanaf 1870 werd het ook de begraafplaats van de koningen van het ťťn gemaakte ItaliŽ. Verder bespreekt de auteur de invloed van dit bouwsel op vele andere bouwwerken. Met heel wat illustraties toont de schrijfster de metamorfoses, de plunderingen en de restauraties die het monument onderging tussen de zevende en de twintigste eeuw, de genialiteit van de constructie, de fijne afwerking, de imitaties van de koepel, eerst in de Aya Sophia in Constantinopel (het huidige Istanbul), later door Brunelleschi bij zijn koepel van de Santa Maria del Fiore in Firenze en zelfs door Michelangelo in zijn koepel van de St. Pietersbasiliek in Rome. Deze lijst is zeker niet compleet.

Ook de omgeving wordt gedetailleerd beschreven. Zo ondermeer Berniniís obelisk op een olifant. Carine Cuypers spreekt ook over de bewondering van kunstkenners en bezoekers voor het gebouw en voor de graftombes, zoals dat van RafaŽl. De vele Latijnse en Italiaanse citaten zijn feilloos vertaald. Ik mis wel de motivatie van keizer Hadrianus om een tempel te bouwen voor alle goden en dit kunstwerk te noemen naar Agrippa in plaats van naar zichzelf of naar zijn onmisbare vriend AntinoŁs. Verder bevat het boek ook een lijst van de vele religieuze en overheidsgebouwen in Europa, Amerika (en zelfs Ivoorkust), die hun inspiratie vonden in het Pantheon of in de Sint-Pieterskerk. Dit boek, een ode aan schoonheid en harmonie en een kunstwerk op zich, is een ideaal geschenk voor liefhebbers van architectuur en van de klassieke oudheid.


Recensie door Jef Abbeel

Carine Cuypers, Pantheon. Navel van de aarde, Roularta Books, Roeselare, 2005, 178 blz.

Links
mailto:jef.abbeel@skynet.be
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be