Wandelen naar Kongo

boek vrijdag 13 oktober 2006

Lucas Catherine

BelgiŽ en Kongo horen sinds 1885 nog altijd een beetje bij elkaar. De geschiedenis was er ťťn van uitersten: exploitatie enerzijds, aanleg van wegen, scholen, medische infrastructuur anderzijds. Sinds de onafhankelijkheid ging het land er niet op vooruit: in golven verdween de koloniale aanwezigheid, maar ook de opgebouwde infrastructuur, die destijds model stond voor veel andere landen in Afrika, ging ten onder. Wie de film Congo River gezien heeft, kan daarvan getuigen, wie ginds rondrijdt, nog meer.

BelgiŽ blijft voor veel Kongolezen nog altijd een aantrekkingspool, waar ze ook een groot stuk van het gemeenschappelijke verleden herkennen. De Belgen gaan minder naar Congo, omwille van de kostprijs en de falende infrastructuur. Lucas Catherine, Islamdeskundige met veel Afrikaanse ervaringen, kwam op het geniale idee een inventaris op te stellen van monumenten die herinneren aan de vroegere kolonie. Hij heeft voor dit werk vele kilometers afgelegd: de monumenten en musea staan verspreid over heel het land. Hij vond er ondermeer in de kuststreek (Oostende, Blankenberge, Diksmuide), in Gent, Antwerpen, Mons, Charleroi, Spa, Arlon, maar vooral in Brussel en Tervuren. Het rijkste koloniale museum is dat van Tervuren, waar behalve de vaste collectie, geregeld een speciale tentoonstelling aan (het geheugen van) Kongo gewijd wordt. Veel minder bekend zijn de musea van Dalhem (bij Visť) en Namen.

De stempel die Leopold II op de Belgische geschiedenis en bouwkunst drukte, was en is indrukwekkend. De meeste bezienswaardigheden staan in de buurt van zijn paleizen en buitenverblijven, namelijk in Brussel en Oostende. Daar kun de meeste dingen je te voet en met het openbaar vervoer gaan bekijken. Voor de rest is de auto wel aangewezen, gezien de grote afstanden tussen de monumenten onderling. Catherine brengt de lezer heel veel feitenkennis bij, zeker wanneer het gedenktekens zijn voor lieden zoals Beernaert, Coquilhat, Dhanis, Lambermont, Lippens en De Bruyne. In Kongo zelf zijn de standbeelden verdwenen, samen met vele andere zaken. De auteur wijst in zijn kritische gids ook telkens op de keerzijde: elk monument heeft zweet, bloed en tranen gekost aan de Kongolezen.

Het boek is een rijke bron aan informatie, zeer boeiend, een beetje eenzijdig, maar in de inleiding toch ook kritisch tegenover het puinhoopje dat de Kongolezen er sinds 1960 van gemaakt hebben. De auteur en/of de uitgever hebben de prijs laag gehouden. Dat gaat wel ten koste van de 75 fotoís en de 8 kaartjes, die te klein en wat vaag zijn, waardoor veel mooie dingen voor de lezer niet tot hun recht komen. Het boek eindigt met een handige chronologie van Kongo, een lijst van Brusselse straatnamen met Kongolese connotatie, een personenregister en een kritische noot bij de Koninklijke Schenking. Dit instituut is ook een koloniale erfenis en bezit ondermeer de villa aan het ZoniŽnwoud in Tervuren, waar prins Laurent (gratis) woont.


Recensie door Jef Abbeel

Lucas Catherine, Wandelen naar Kongo, EPO, 2006

Links
mailto:jef.abbeel@skynet.be
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be