Bevrijd door Allah

boek vrijdag 22 december 2006

Fadoua Bouali

Waarom moslimvrouwen hun mannen niet moeten gehoorzamen is de enigszins provocerende ondertitel van Bevrijd door Allah. Toch is er een hemelsbreed verschil tussen de standpunten van auteur Fadoua Bouali en die van bijvoorbeeld Ayaan Hirsi Ali. Onlangs was de Amsterdamse verpleegkundige/columniste te gast bij het Platform van Allochtone Vrouwenverenigingen in Antwerpen.

Bevrijd door Allah is een verzameling columns, overpeinzingen, citaten, aaneengebreid met anekdotes. Over haar persoonlijke zoektocht naar het zuivere geloof en hoe ze daarbij langs enkele merkwaardige sektes passeert. Hoe ze de Koran leest en interpreteert. En waarom ze zich ergert aan een bepaalde hypocrisie binnen de islamitische geloofsgemeenschap. Erg grappig zijn de stukken over haar verblijf bij oma en opa in Marokko. Oma is stilaan radeloos, omdat Fadoua Bouali als vrijgezel nog altijd niet van het genot heeft geproefd ‘het leven te leven’. Opa geeft de hoop niet op. De ‘visvijver’ wordt almaar kleiner, maar: ‘Je mag blij zijn dat je in Holland woont, dat geeft je nog de kans om aan de man te komen.’ Volgens de Koran is genot binnen het huwelijk een zaak van man en vrouw, zoveel is duidelijk, en alles is bespreekbaar. Maar anderzijds ligt de hypocrisie rond seksualiteit Fadoua Bouali zwaar op de lever. Die schijnheiligheid heeft niets te maken met het geloof – dat voor openheid pleit – maar met tradities van ‘agrariërs en analfabeten’, zoals ze in Antwerpen kwam uitleggen.

Meisjes moeten tot het huwelijk maagd blijven, jongens doen zolang hun zin – het staat haaks op de geloofsleer. In haar werk als verpleegster kreeg ze vaak te maken met meisjes die een maagdenvliesherstelling ondergingen. Dat kwam ook in Antwerpen aan bod tijdens het gesprek met Mohammed Chakar (Federatie Marokkaanse Verenigingen): ‘Heftig vind ik dat! Ik schaam me dood. Waarom dragen jongens hun verantwoordelijkheid niet? En wat doet dat met zo’n meisje?’, vraagt Fadoua Bouali zich af.

Beginnen schrijven is Fadoua Bouali uit boosheid over ‘het gedoe’. Daarmee bedoelt ze de generaliseringen na 11 september, de mediadebatten na de moord op een Nederlander door een Marokkaanse jongen, en de moord op Theo van Gogh. ‘Nu zal er wel iemand opstaan en uitleggen dat dit niet islamitisch is’, dacht ze. Maar het kwam niet. ‘Het is de wil van Allah’, verklaarden de ouders van de Marokkaanse jongen gelaten in een televisie-interview. ‘Dit is een ramp!’ dacht Fadoua Bouali. Na een reeks ingezonden brieven krijgt ze bij de Volkskrant een vaste plek als columniste.

Toch is Fadoua Bouali niet zo’n luide stem in de debatten. ‘Wat wil je dan bereiken?’ vroeg Mohammed Chakar haar. ‘Ik wil gewoon dat er meer openheid en discussie komt binnen onze 'oemma', onze (geloofs)gemeenschap. De profeet gaf zelf seksuele voorlichting. Nu kunnen imans deze rol op zich nemen. Maar ik ben zelf niet het type om een organisatie te starten. Ik begin liever bij mezelf en in mijn familie.’


Recensie door Claudia GaspardDe bespreking verscheen eerst op de website van Divazine.

Fadoua Bouali, Bevrijd door Allah. Waarom moslimvrouwen hun mannen niet moeten gehoorzamen, Van Gennep, 2006, 14.95 euro.

Links
http://www.divazine.be/
Share |

De Arabische Revolutie:

tussen droom en werkelijkheid

Op woensdag 5 april 20.00 uur

Afspraak in De Markten (Oude graanmarkt 5, 1000 Brussel) voor een avond met Koert Debeuf,

schrijver, columnist, directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy Europe en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Zijn recentste boek is "Inside the Arab Revolution. Three Years on the Front Line of the Arab Spring".

Koert zal gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen de Arabische Revolutie trachten te kaderen door parallellen te trekken met de Franse Revolutie en door een aantal inzichten te bieden in het Midden Oosten.

Uw aanmeldingsmail aan info@liberales.be geldt als inschrijving.

STEUN LIBERALES

Liberales werkt met onbezoldigde vrijwilligers en beperkt haar kosten tot een minimum. Toch hebben wij middelen nodig voor noodzakelijke uitgaven zoals abonnementen voor website en mailverkeer.

Uw steun is welkom op onze bankrekening BE44 3900 2047 5745. Ook kleine bedragen worden gewaardeerd. Vermeld het woord 'steun' als referentie.

Met hartelijke dank

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be